Onderzoek eigendom kunstwerken

NEW YORK, 10 FEBR. De belangrijkste Amerikaanse kunstmusea gaan het eigendomsrecht van hun collecties onderzoeken, om vast te stellen of er zich werken in bevinden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn gestolen. Dit heeft het Joods Wereldcongres gisteren bekend gemaakt.

Volgens Elan Steinberg, directeur van het Wereldcongres, heeft de American Association of Art Museum Directors, waarvan de 170 grootste musea van Noord-Amerika lid zijn, ingestemd met het instellen van een dertien-koppige projectgroep. Deze zal het eigendomsrecht van de werken in de diverse collecties gaan onderzoeken en richtlijnen opstellen voor de afwikkeling van claims op door nazi's gestolen kunst. De projectgroep zal worden geleid door Philippe de Montebello, directeur van het Metropolitan Museum in New York. (AP)