OM Groningen

DEN HAAG, 10 FEBR. Het openbaar ministerie en de rechtelijke macht Het OM in Groningen mag niet langer gesprekken opnemen met journalisten, zonder vooraf toestemming te hebben gevraagd aan de journalist. Dit heeft minister Sorgdrager (Justitie) aan de Tweede Kamer geschreven. Ook moet het OM terughoudend zijn in het afluisteren van gesprekken. Vorige week bleek dat het OM gesprekken had opgenomen met onder meer een journalist van Radio Noord. Deze gesprekken waren vervolgens doorgespeeld aan de rijksrecherche, die het uitlekken van het rapport-Bakkenist onderzocht. Dit rapport, dat uitlekte via Radio Noord, velde een vernietigend oordeel over het Groningse openbaar bestuur. Korpschef J. Veenstra stapte toen op. Uit het onderzoek van de rijksrecherche blijkt dat Radio Noord niet over het eindrapport van Bakkenist heeft beschikt, aldus Sorgdrager. Radio Noord heeft dit inmiddels tegengesproken.