Oefening militairen afgeblazen

ROTTERDAM, 10 FEBR. De oefening 'Snow Falcon', die de luchtmobiele brigade in Noorwegen houdt, wordt afgeblazen. Dat gebeurt naar aanleiding van het verkeersongeluk bij het Zuid-Noorse Ljosland, waarbij gisterochtend twee Nederlandse militairen om het leven kwamen, de 38-jarige sergeant-majoor R. Tettero uit Zoetermeer en soldaat eerste klasse R. Nieuwenhuysen (26) uit Ede.

De viertonner waarin zij zaten, raakte door gladheid van de weg en sloeg over de kop. Drie andere inzittenden zijn zwaar gewond, acht collega's raakten licht gewond. Ze zijn per helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. De militairen maakten deel uit van het elfde bataljon van de luchtmobiele brigade, die aan een koudweertraining bezig was. De vrachtwagen vervoerde vijftien militairen, die op de laadvloer zouden hebben gezeten.

De marechaussee onderzoekt de toedracht van het ongeluk. Volgens een woordvoerder van Defensie heeft de viertonner een kooiconstructie, maar die is volgens hem alleen bedoeld om het dakzeil vast te zetten. De marechaussee zoekt uit of de truck aan alle eisen voldeed. Uit beelden van het tv-programma 2Vandaag van gisteravond bleek dat de vrachtwagen niet was voorzien van winterbanden noch van een rolbeugel.