Nieuwe arrestaties na moord prefect Corsica

PARIJS, 10 FEBR. De Franse politie heeft vanmorgen opnieuw een inval gedaan bij Corsicanen die banden met het gewapend 'nationalistisch' verzet zouden hebben. Een duidelijke verklaring voor de moord op de hoogste Franse ambtenaar op het eiland is nog steeds niet voorhanden.

Het onderzoek richt zich zowel op de 'verzets'-wereld als op de georganiseerde misdaad. Gisteren maakte de politie bekend dat de vermoorde prefect Erignac zich had verzet tegen de bouw van een casino in een voormalige marinebasis. Hij had aanwijzingen dat daar mafia-geld in zou worden geïnvesteerd. Recentelijk stak hij een stokje voor een speelautomatenproject waarvan hij vreesde dat het uit dezelfde hoek kwam. Er is nog niet meer duidelijkheid over het communiqué van Sampieru, een 'nationalistische' splintergroepering, waarin de moord gisteren werd opgeëist.

Terwijl president Chirac in aanwezigheid van premier Jospin en verscheidene ministers tijdens een plechtigheid in het centrum van Ajaccio bezwoer dat de rechtsstaat op Corsica zal worden gehandhaafd, komen steeds meer berichten naar buiten over het lage niveau van rechtshandhaving op het eiland. Bij Financiën en Binnenlandse Zaken zouden gedetailleerde rapporten beschikbaar zijn over de geringe belastingafdracht, het misbruik van Europese landbouwsubsidies en geïnstitutionaliseerde vormen van afpersing. Zonder dat er veel tegen gebeurt. Ook justitie maakt geen haast. Een stuk of vijftig verdachten van terroristische activiteiten zitten in voorlopige hechtenis zonder dat een proces in zicht is.