Nagano

Willen jullie sneeuw, dan krijgen jullie sneeuw. De Japanse god van de sneeuw geeft aan ieder die is betrokken bij de Winterspelen wat hij wenst. Hij geeft sneeuw. En hij is royaal. Het blijft maar sneeuwen. Eerst sneeuwde het in de bergen rondom Nagano, nu sneeuwt het ook in de stad. Het is een prachtig gezicht, die dikke vlokken die op Olympia neerdalen.

Winterspelen horen nu eenmaal witte Spelen te zijn. Dat zijn ze nu echt geworden. En toch klaagt bijna iedereen. De televisiemakers, die zwaar hebben betaald om op het door hen gewenste tijdstip het skiën en het snowboarden uit te zenden, klagen het meest. Ze hebben weinig alternatieven om de kijker te boeien. Curling dan maar, wat weinigen fascineert, of schaatsen waar geen Amerikaan voor uit zijn bed komt. Ze kunnen niet anders en dreigen al met schadeclaims. Klagen doet ook de organisatie. Die weet niet meer hoe ze de onderdelen moet herprogrammeren.

Klagen doen ook de olympiagangers die zijn aangewezen op vervoer per bus. Ze komen nergens op tijd, de bussen vertrekken en arriveren met grote vertraging. Bussen die de bergen inrijden moeten stoppen omdat er sneeuwkettingen moeten worden aangebracht. Het verkeer in de stad, dat al voordat het sneeuwde vastliep, is een grote chaos. En het sneeuwt maar door. Vorig jaar maakte bijna iedereen zich nog zorgen of er wel voldoende sneeuw in Nagano zou liggen tijdens de Winterspelen. Een paar weken geleden werd zelfs de hulp ingeroepen van een shinto-priester om een van zijn goden te verzoeken een beetje sneeuw te laten vallen. Zijn gebed werd verhoord. Een dikke pak sneeuw bedekte Nagano. Even dreigde de sneeuw te gaan smelten. Maar de Spelen waren nog niet geopend of de god van de sneeuw strooide weer met gulle hand. Nu is het nog niet goed. Er valt te veel sneeuw en het is veel te koud. Hoor ze eens allemaal klagen.

Eigenlijk is er maar één plek waar het goed toeven is. Daar ligt geen sneeuw en het is er heerlijk warm. Dat is op het toilet. Want zowel in het atletendorp als in het persdorp is elk toilet voorzien van een verwarmde wc-bril. Het is in elk geval een feest om in Nagano naar het toilet te gaan.