Meer Nederlandse hulp via FMO

Nederland trekt extra geld uit om Thailand te helpen bij het bezweren van de economische crisis. De Nederlandse regering heeft Thailand een lening van 30 miljoen dollar (circa 60 miljoen gulden) aangeboden. Minister Van Mierlo van buitenlandse zaken maakte dit vandaag in Bangkok bekend aan het eind van zijn driedaags bezoek aan Thailand. Hij zei dat het aan de Thaise autoriteiten wordt overgelaten hoe het geld precies gebruikt zal worden.

De “zachte” lening (zonder strenge voorwaarden) wordt verstrekt via de Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en is bedoeld voor de Thaise private sector. De FMO verstrekt de lening aan de Industrial Finance Corporation of Thailand (IFCT), een financieringsmaatschappij die al sinds 1987 via het FMO kredieten heeft lopen. De 30 miljoen dollar die Van Mierlo nu toegezegd heeft, komen daar nog eens bovenop. De IFCT sluist het geld door naar kleine en middelgrote bedrijven in Thailand, die daarmee gestimuleerd worden.

    • Max Christern