Mario Reiter leider na loterij op slalom

HAKUBA, 10 FEBR. Met een vertraging van twee dagen is dan toch eindelijk het alpineskiën bij de Olympische Winterspelen van start gegaan. Onder zeer zware omstandigheden werkten de mannen in Hakuba twee manches van de combinatieslalom af. Uit de loterij kwam de Oostenrijker Mario Reiter als eerste winnaar naar voren.

De Noor Lasse Kjus, de nummer twee van het tussenklassement, begint donderdag echter als de favoriet aan de combinatie-afdaling. Niet alleen de zachte piste van verse sneeuw, de constante sneeuwval en het slechte zicht maakten de dubbele slalom uitermate lastig. Ook het steile parkoers was vele skiërs van naam en faam te moeilijk. Zo kwam Hermann Maier niet verder dan de achtste plaats.

“Het was een chaos hier”, foeterde de Oostenrijkse topper, die ruim vier seconden op Reiter moest toegeven. “De helling van de piste was veel te groot, zelfs voor een echte slalom.” Mario Reiter zette in twee manches een tijd neer van 1.31,85. De Oostenrijker verwierf zich daarmee een uitstekende uitgangspositie voor een medaille op de combinatie.

Lasse Kjus staat er volgens de kenners echter het beste voor, ondanks zijn achterstand van 1,81 seconden. De 27-jarige Noor is veel meer dan Reiter en andere medaillekandidaten gespecialiseerd in het afdalen. Vier jaar geleden won Kjus in Lillehammer al een gouden medaille op de combinatie.