'Kroonprins judas die afspraken schendt'

ROTTERDAM, 10 FEBR. Kroonprins Willem-Alexander is een judas die afspraken schendt en procedures verkracht. Dat zegt Wouter Huibregtsen, de voorzitter van de Nederlandse overkoepelende sportbond NOC*NSF vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Huibregtsen toont zich in het gesprek verbolgen over de onverwachte benoeming van Willem-Alexander tot IOC-lid. De McKinsey-directeur was sinds november namens NOC*NSF kandidaat voor de tweede Nederlandse zetel in het Internationaal Olympisch Comité. Nadien stelden nog vijf Nederlandse bestuurders, onder wie Ard Schenk, op persoonlijke titel hun kandidatuur. Vorige week bleek dat Willem-Alexander ook kandidaat was. Tijdens de IOC-vergadering in Nagano werd hij vrijdag benoemd.

“In vier maanden hebben zich zeven judassen opgeworpen, en de laatste maakt het 't bontst”, zegt Huibregtsen in de Volkskrant. De NOC*NSF-voorzitter, die de benoeming een blamage voor het koningshuis noemt, zegt te beschikken over een brief van de kroonprins, waarin Willem-Aleaxander belooft zich niet te kandideren voor het lidmaatschap van het IOC. “Dat was de voorwaarde om beschermheer van het NOC*NSF te worden, en de kroonprins is daarmee akkoord gegaan. Zonder enige ruggenspraak gaat hij vervolgens toch in op het verzoek van Samaranch. Dat kan natuurlijk niet. Zijn beschermheerschap is zelfbeschermheerschap geworden.”

De kroonprins is volgens Huibregtsen “aantoonbaar een saboteur”. Het meest bedroevend vindt hij de “lafheid” van de prins, die Huibregtsen ontwijkt. “Bijna niemand stelt zich de vraag of die benoeming eigenlijk wel kan. Willem-Alexander is beschermheer van het NOC*NSF en dient het NOC*NSF dus te beschermen. Hij wordt als kroonprins geacht het volk te dienen, en niet het voor de voeten te lopen.”

Koningin Beatrix en Wim Kok hadden beter moeten weten, zegt Huibregtsen. “In politieke zin is het te gek voor woorden om een kroonprins zo te exposen.” Huibregtsen heeft zich vanmorgen in Nagano van het interview in de Volkskrant gedistantieerd.