Kritiek op klantenkaart AH

ROTTERDAM, 10 FEBR. Ondanks kritiek van Registatiekamer en Consumentenbond wijst Albert Heijn (AH) zijn klanten niet expliciet op de mogelijkheid dat ze geen persoonsgegevens hoeven te verstrekken om in het bezit te komen van een 'AH Bonus Kaart', de gisteren geïntroduceerde klantenkaart van de supermarktketen. Alleen als de klant daar zelf om vraagt krijgt hij te horen dat hij niet verplicht is zijn gegevens op te geven.

“Zonder naam en adres kunnen wij een klant geen persoonlijke aanbiedingen doen”, reageert een woordvoerder van Albert Heijn. “Dat argument is voor de meeste klanten voldoende om hun gegevens gewoon in te vullen.”

Albert Heijn wil zijn klanten zoveel mogelijk ontmoedigen om anoniem een klantenkaart te nemen. “De kaart is voor ons juist bedoeld om gegevens over onze klanten en hun koopgedrag in kaart te brengen”, aldus de woordvoerder.

De Consumentenbond sloot zich gisteren aan bij eerdere kritiek van de Registratiekamer dat Albert Heijn niet duidelijk genoeg aangeeft dat de klant zijn personalia voor zich mag houden bij het aanvragen van een klantenkaart. De bond heeft gisteren tientallen telefoontjes gekregen van verontruste klanten, die zich afvroegen of de kaart wel te vertrouwen is, of er voordeel mee te behalen valt en hoe het met de registratie van persoonsgegevens is gesteld.

Volgens de Consumentenbond heeft onderzoek aangetoond dat mensen er helemaal niet van houden dat bedrijven hun gegevens registreren. “Toch vullen ze massaal hun personalia in, om maar geen kortingen mis te lopen. Zo'n lokkertje werkt altijd.”

Het voordeel dat zo'n kaart oplevert is bovendien betrekkelijk, volgens de bond. “Kortingen worden toch doorberekend in andere producten.” De prijzen van Albert Heijn zijn vier procent hoger dan het gemiddelde prijspeil bij supermarkten en elf procent hoger dan de goedkoopste ketens, aldus de woordvoerder.

Het bezwaar van de Registratiekamer richt zich vooral op de registratie van geboortedatum en gezinssamenstelling. Die is volgens de nieuwe wet op de persoonsregistratie die bij de Tweede Kamer ligt straks verboden.

Albert Heijn zegt met de registratie te stoppen als de nieuwe wet er is.