Koolhaas bouwt in Chicago

CHICAGO, 10 FEBR. De Rotterdamse architect Rem Koolhaas mag in Chicago een nieuw centrumgebouw op de campus van het Illinois Instituut voor Technologie (IIT) bouwen. In een ontwerpcompetitie liet hij concurrenten als Peter Eisenman (New York), Zaha Hadid (Londen), Helmut Jahn/Werner Sobek (Chicago/Stuttgart) en Kazuyo Sejima/Ryue Nishizawa (Tokio) achter zich.

De jury was unaniem. De technische universiteit heeft voor het gebouw 25 miljoen dollar uitgetrokken. Particuliere fondsen hebben het grootste deel daarvan al toegezegd. Het nieuwe gebouw krijgt een plaats te midden van de vijftig universiteitsgebouwen van het IIT, die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Twintig gebouwen zijn ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe, van 1938-1958 voorzitter van het College of Architecture. Veel andere gebouwen zijn van de hand van leerlingen van deze vooraanstaande architect.

Het door Koolhaas ontworpen campuscentrum gaat onder meer plaats bieden aan allerlei diensten van studentenverenigingen, een boekwinkel en eet- en entertainmentzalen. Ook komt er een speciaal aan Ludwig Mies van der Rohe gewijde expositieruimte. (ANP)