Koers Polygram stijgt bij matte beursstemming

AMSTERDAM, 10 FEBR. Polygram behoorde vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs tot de best presterende fondsen. Het muziek- en filmbedrijf maakte gisteren na beurs bekend voortaan zelf films in Italië te gaan distribueren en maakt morgen haar jaarresultaten bekend.

AMSTERDAM De beursgraadmeter AEX-index daalde vanmorgen 0,93 punt naar 973,04 punten. Het initiatief van Polygram kreeg waardering van de belggers. Het aandeel Polygram stond aan het eind van de ochtend op 96,40, een stijging met 2,30 gulden ten opzichte van de slotnotering van gisteren.

De winststijging van Unilever met 13 procent leidde aan de beurs nauwelijks tot reactie. Het was- en voedingsmiddelenconcern noteerde aan het eind van de ochtend 124,50, een achteruitgang met een dubbeltje. “De cijfers waren absoluut geen verrassing”, stelde een handelaar. Ook de constatering dat het Unilever wat tegenzit in het Verre Oosten maakte geen indruk.

De omzetten waren vanochtend matig. Het lokale fonds Hunter Douglas werd daar het slachtoffer van. De koers van de Luxaflex-fabrikant daalde 2,50 naar 78,50 gulden.

De dollar stond vanmorgen op een licht verlies. De koers kwam uit op 2,0408 gulden tegen een slotkoers van 2,0435 gisteren.

De beurzen in het Verre Oosten vertoonden geen opmerkelijke mutaties en de andere beurzen in Europa lieten ook een stabiel beeld zien. Grolsch deed het goed op de lokale markt. De bierbrouwer, die deze week onthult of het zich gaat vestigen in Groenlo of in Enschede, steeg met 2,50 naar 53,50 gulden. Nedlloyd, dat gisteren bekend maakte de Britse rederij Blue Star in te lijven, steeg met drie dubbeltjes naar 42 gulden.

KBB bleef steken op 142 gulden, een stijging met 20 cent. Vendex wil 145 gulden voor de aandelen KBB betalen. Het aandeel Vendex zelf deed weinig meer. Het daalde met een dubbeltje op 123,10 gulden. De grootste stijger onder de hoofdfondsen was Baan, dat met 2,70 steeg naar 93,10 gulden. BolsWessanen steeg 50 cent naar 33,50 gulden. Koninklijke Olie dat donderdag z'n jaarcijfers publiceert daalde met twee dubbeltjes naar 108,60 gulden. Philips, dat die dag hetzelfde doet, daalde 1,40 naar 134,10 gulden.

NEW YORK Winstnemingen drukten gisteren de stemming op Wall Street. Het verlies viel echter mee. Het Dow Jones-gemiddelde kwam 8,96 punten lager uit op 8180,53. De omzet bleef bescheiden.

De effectenbeurs van New York opende hoger tot 8216, in het spoor van de Aziatische beurzen die de week begonnen met flinke winst. De opmars was van korte duur, echter niet tot grote verrassing van beleggers. De afgelopen tijd is de Dow Jones bijna 500 punten gestegen. Het was tijd om die winst te verzilveren.

Vooral de koersen in de technologiehoek daalden, en dan met name bij halfgeleiderfondsen zoals Xilinx en Micron Technology.

Uitschieter in positieve zin was het aandeel General Motors dat iets meer dan twee dollar in waarde steeg tot iets meer dan 62,50 dollar.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio sloot de Nikkei-index met een minimale winst van 0,09 punt op 17.205,09.

De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,12 procent en het koersgemiddelde op de beurs in Zuid-Korea eindigde de dag 2,2 procent lager.