Kans op heffing belasting risicoloos clickfonds

DEN HAAG, 10 FEBR. Aandelenfondsen die garanderen dat bepaalde beleggingswinsten niet verloren kunnen gaan, krijgen mogelijk een aparte fiscale behandeling.

Als deze zogenoemde clickfondsen geen vrijstelling krijgen van het ministerie van Financiën, is de beleggingswinst belastbaar.

De meeste clickfondsen lopen echter geen gevaar, zo blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Vermeend heeft gegeven op vragen van Kamerleden Hillen en De Vries.

Maar de bewindsman sluit niet uit dat er fondsen bestaan waarvan de winst wel belast gaat worden.

Een woordvoerster van Robeco zei vanmorgen desgevraagd dat de AEX-clickfondsen van haar onderneming in ieder geval buiten de mogelijkheid tot belasting vallen omdat er wel degelijk een risicofactor is ingebouwd. “Daarom hebben wij vrijstelling gekregen.”

Normaliter hoeft een belegger geen inkomstenbelasting te betalen over winsten op de effectenbeurs. Maar voor beleggingsfondsen waarbij de belegger geen enkel risico loopt geldt een aparte regeling.

De fiscus meent dat het in zo'n geval gaat om een geldlening, en over ontvangen rente moet belasting worden betaald.

Clickfondsen kunnen bij het ministerie van Financiën een bevestiging aanvragen dat zij niet onder die aparte regeling vallen, bijvoorbeeld omdat de belegger toch een zeker risico loopt. De meeste fondsen hebben zulke aanvragen ingediend en die zijn telkens gehonoreerd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er één of twee fondsen die nog geen aanvraag hebben ingediend. Zij vallen mogelijk wel onder de regeling. Financiën wil niet zeggen om welke fondsen het gaat. In Nederland zijn ten minste negentien clickfondsen actief. Daarin is zo'n 5 miljard gulden belegd.