Italië kiest symbolen euromunt

ROME, 10 FEBR. In een groots opgezette televisieshow rondom de euro hebben anderhalf miljoen Italianen gestemd over de vraag wat er op de andere, per land verschillende kant van de nieuwe munten komt te staan.

Dante, Botticelli en het Colosseum bleken de nationale symbolen te zijn waarin de meeste tv-kijkers van het populaire programma Domenica In zich herkenden. Volgens minister van Schatkist Carlo Azeglio Ciampi, gast in het zondagmiddag uitgezonden programma, tekent de massale deelname het enthousiasme voor Europa onder Italianen.

Ciampi heeft zelf beslist over de munt van één euro. Hiervoor koos hij de zogeheten renaissance-man van Leonardo Da Vinci, een tekening van een naakte man met gespreide armen in een rechthoek en cirkel. “Dit is een manier om aan te geven dat de mens de maat is en dat geld ten dienste staat van de mens.”

Voor drie munten konden de kijkers kiezen. Het portret dat de schilder Rafael maakte van de dichter Dante komt op de munten van twee euro. Dante liet in de tele-stemming de componist Verdi en de astronoom Galilei ver achter zich. Op de euro-stuiver wilden de meeste kijkers liever het oude Colosseum in Rome zien dan de Rialto-brug uit Venetië of de toren van Pisa. Het muntje van vijftig honderdste euro wordt getooid met het hoofd van Venus zoals dat door Botticelli is geschilderd.

Het ministerie van schatkist zal waarschijnlijk de gekozen afbeeldingen ook op de overige munten zetten. In totaal komen er acht euro-munten. De meeste andere kandidaten voor de Economische en Monetaire Unie hebben de keuze voor de nationale kant van de euro op een minder 'telecratische' manier gemaakt. In België komt op alle acht de munten koning Albert, in Duitsland een eikenblad, de Brandenburger poort en een adelaar en in Frankrijk Marianne, een zaaister, en de boom des levens.