Hogerhuis legt mediamagnaat aan banden

LONDEN, 10 FEBR. Het Britse Hogerhuis heeft de Labourregering gisteren een pijnlijke nederlaag bezorgd door een wetswijziging te bekrachtigen die gericht is tegen de handelspraktijken van mediamagnaat Rupert Murdoch. Een amendement dat een krantenconcern verbiedt om zijn dominante positie in de markt te misbruiken werd aangenomen met 121 tegen 93 stemmen. Het voorstel van de Liberaal Democraat Lord McNally werd door 23 Labour-vertegenwoordigers gesteund.

De regering is tegen de aanvulling op een nieuwe wet op de Concurrentie omdat de voorgestelde regelgeving genoeg bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken zou bieden. Lord Borrie, directeur van de noodlijdende krant The Independent, zei echter dat Murdochs mediaconcern, News International, het dagblad The Times al sinds september 1993 onder de kostprijs verkoopt. Het enige doel van die prijzenoorlog zou zijn om de positie van The Independent en The Daily Telegraph te ondermijnen. Lord McNally verklaarde dat de macht van Murdoch, die veertig procent van de Britse nationale kranten controleert, “gevaarlijke en onacceptabele proporties heeft bereikt”.

Actievoerders voor een vrije pers zeggen dat Blair geen aanvaring met de machtige Murdoch durft te riskeren. Murdochs boulevardblad The Sun, met een oplage van meer dan vier miljoen de grootste sensatiekrant van Groot-Brittannië, heeft Blair bij de laatste verkiezingen gesteund.