Hoge eisen, weinig risico is motto voor WK hockey

Over 99 dagen beginnen in Utrecht de WK hockey voor mannen en vrouwen. De organisatie rekent op 'dertien dagen topamusement in een uitverkocht huis'.

BUNNIK, 10 FEBR. Het horloge van Bob Davidzon is van bijzondere makelij. Behalve tijd en datum vermeldt het uurwerk exact hoeveel dagen, minuten en seconden de voorzitter van het organisatiecomité nog resten tot het begin van de wereldkampioenschappen hockey in Utrecht. “Na afloop van elk werkoverleg kijk ik op mijn horloge en besluit ik met de woorden: dames en heren, nog zoveel dagen, uren en seconden. Aan de slag!”

Ambities kunnen de WK-organisatie niet worden ontzegd. Vijf jaar geleden verzekerde de Nederlandse hockeybond (KNHB) zich van de eerste WK voor zowel mannen als vrouwen en vrijwel onmiddellijk werd een werkgroep geformeerd die de eerste voorbereidingen trof. Inmiddels wijst het horloge van commissievoorzitter Davidzon nog slechts 99 dagen aan voordat op 20 mei afgeslagen wordt in voetbalstadion Nieuw Galgenwaard. “Misschien klinkt het gewaagd, maar we liggen uitstekend op koers”, zegt de voormalige hockeyscheidsrechter.

Tevreden is de organisatie vooral over de kaartverkoop. Met nog ruim drie maanden te gaan zijn twee speeldagen reeds uitverkocht, Hemelvaartsdag (21 mei) en de eerste zondag (24 mei). Voor de finaledag van de mannen (1 juni) en de halve eindstrijd bij de mannen (30 mei) is nog slechts een beperkt aantal toegangsbewijzen beschikbaar. In bondskringen bestaat goede hoop op 'dertien dagen topamusement in een uitverkocht huis', wat zou neerkomen op een totaal van 195.000 bezoekers, verspreid over twee stadions.

Ook over belangstelling van de media heeft de organisatie niet te klagen. In de afgelopen maanden ontving Trefpunt, het sportmarketingbureau van de hockeybond, ruim 320 accreditatieaanvragen van journalisten en fotografen, onder wie opvallend veel afkomstig uit landen die niet zijn vertegenwoordigd bij de WK. Omdat de catacomben van Nieuw Galgenwaard ruimte bieden aan maximaal 250 mediavertegenwoordigers, worden zeventig verzoeken afgewezen. Het betekent een ongekende luxe voor de hockeysport.

De organisatie werkt met een budget van 7,6 miljoen gulden en beweert niets aan het toeval te willen overlaten. Als bewijs daarvan werd twee jaar geleden al begonnen met de verkoop van passepartouts en dagkaarten voor Joetrekt'98 , zoals het evenement in de talrijke briefings aan de media wordt aangeduid. Commissievoorzitter Davidzon: “Hoge eisen, weinig risico. Dat is ons motto. Geen avonturen aangaan die je niet kan waarmaken. Het debacle van de Wereldruiterspelen staat iedereen nog helder voor de geest. Zo'n financiële uitglijder willen wij tegen elke prijs voorkomen.”

Een besloten hockeyfeest mogen de WK in de ogen van Davidzon niet worden. Integendeel zelfs. “Naast een perfect toernooi mikken wij op promotie van de sport.” Niettemin begint de losse verkoop pas vlak voor het toernooi en hebben bondsleden tot dusverre voorrang, met name omdat de KNHB dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert. “De hockeygemeenschap heeft eerste keus en hoeft niet met andere liefhebbers in de rij”, liet Davidzon twee jaar geleden afdrukken in het bondsblad Hockey Magazine.

Om het hockey voor een breed publiek toegankelijk te maken hebben Davidzon en de zijnen hun hoop gevestigd op de NOS. Het omroepbedrijf heeft al toegezegd zes camera's per wedstrijd in te zullen zetten en een aantal duels van de Nederlandse ploeg rechtstreeks op het scherm te brengen. In de komende weken worden de laatste besprekingen afgerond. Davidzon heeft een voorkeur voor één camera in elk doel, om spectaculaire momenten zoals de strafcorner beter in beeld te brengen. Davidzon: “Het is een wens, geen must.”

Onlangs kreeg de WK-commissie een tegenvaller te verwerken toen de Europese voetbalbond UEFA besloot de finale van de Champions League toe te wijzen aan de Amsterdam Arena. Op 20 mei staat niet de openingsdag in Utrecht in het middelpunt van de belangstelling, maar zijn de camera's gericht op de strijd tussen de twee sterkste clubteams van Europa. Davidzon zegt niet te treuren over het UEFA-besluit. “Het kwam niet als een verrassing. Je kunt niet alles hebben. Ik ben allang blij dat we niet middenin het WK voetbal zitten.”

Een ander mogelijk obstakel vormt een eventuele nacompetitie van FC Utrecht, de voetbalclub die op 19 april na afloop van het laatste thuisduel (tegen De Graafschap) de sleutel van zijn stadion overdraagt aan de WK-organisatie. Utrecht vocht de laatste jaren tegen degradatie en ook dit seizoen doemde na een paar speelronden het spookbeeld van de nacompetitie op. Hoewel de club heeft toegezegd de afspraken na te zullen komen, erkent Davidzon dat “heimwee onvermijdelijk is” zodra de nacompetitie het lot is van de ploeg van trainer Mark Wotte.

Met nog twee inhaalwedstrijden op het programma bezet FC Utrecht momenteel de (veilige) dertiende plaats op de ranglijst. Vrij van zorgen is de club nog niet, maar Davidzon voorziet geen problemen.