Georgische president: 'De Heer spaart me'; Sjevardnadze ontsnapt opnieuw aan de dood

TBILISI, 10 FEBR. President Edoeard Sjevardnadze van Georgië is gisteravond ongedeerd gebleven bij een moordaanslag met antitankgranaten en machinegeweren. Bij de aanslag in de hoofdstad Tbilisi kwam een lijfwacht, die bij hem in de auto zat, om het leven. Ook een andere lijfwacht en een van de daders van de aanslag werden gedood.

De president was gisteravond om kwart over elf met een stoet auto's op weg van zijn kantoor naar zijn woning toen hij onder vuur werd genomen door een onbekend aantal mannen met granaatwerpers en machinegeweren. Zij schoten met anti-tankgeschut op de eerste van de zeven auto's van de stoet. Toen die honderd meter verderop tot stilstand kwam, werden alle auto's van de stoet onder vuur genomen. De auto van Sjevardnadze werd aan de voorzijde geraakt door een antitankgranaat. De lijfwacht van de president kwam daarbij om het leven. Terwijl andere lijfwachten een vuurgevecht uitvochten met de daders van de aanslag, stapte Sjevardnadze over in een politie-auto die toevallig ter plekke verscheen. Bij het vuurgevecht kwam een van de daders van de aanslag om. De anderen ontkwamen. Twee lijfwachten van Sjevardnadze werden ernstig gewond; een van hen overleed later. Het vuurgevecht duurde tien minuten. Omwonenden zeiden later in de mening te hebben verkeerd dat “de oorlog was uitgebroken”.

Het is de tweede keer dat Sjevardnadze - de vroegere Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken onder Michail Gorbatsjov - op miraculeuze wijze aan de dood ontsnapt. Op 29 augustus 1995 werd hij door rondvliegend glas gewond na de ontploffing van een bom in Tbilisi. De president verscheen gisteren na de aanslag op de Geogische televisie, geflankeerd door zijn geschokte en huilende echtgenote en enkele ministers. “Alles gaat goed, waar het mijn gezondheid betreft”, zei de duidelijk vermoeide en terneergeslagen president. “Het is een wonder dat ik voor de tweede keer ben ontsnapt. Het is door de wil van God dat ik in leven ben gebleven. Wonderen gebeuren slechts door de wil van de Heer. De Heer weet dat ik geen inspanning uit de weg ga voor het welzijn van mijn land en het volk en Hij spaart me in zulke ernstige omstandigheden.”

Volgens de president wilden de daders van de aanslag “Georgië opblazen”. “Een kwade geest hangt in de lucht en droomt ervan alles op zijn kop te zetten in dit land, om het tijdperk van de benden en gewapende groepen terug te brengen.”

De Georgische autoriteiten sloten gisteren na de aanslag de grenzen van het land en brachten een uitgebreide speurtocht naar de daders van de aanslag op gang. De omgekomen dader bleek een uit de Russische deelrepubliek Dagestan afkomstige Tsjetsjeen, zo werd vandaag in Tbilisi gemeld. Sjevardnadze zei dat “mogelijk” het internationale terrorisme achter de aanslag zit, omdat “krachten in mijn land niet tot zo'n militaire operatie in staat zijn”. Volgens de president kan het motief voor de aanslag zijn gelegen in de Georgische aanspraak op het vervoer van (een deel van) de Azerbajdzjaanse olie. Aan de andere kant doet zijn verwijzing naar “benden en gewapende groepen” vermoeden dat hij de daders zoekt bij door hem uitgeschakelde milities als de verboden Mchedroni (Ruiterij). Ook een grote anticorruptiecampagne, vorige week door Sjevardnadze ontketend, kan een motief hebben gevormd. (Reuter, AFP, AP)