G24: meer zeggenschap in IMF

CARACAS, 10 FEBR. De ontwikkelingslanden, verenigd in de Groep van 24 (G24), hebben tijdens hun bijeenkomst in Caracas gepleit voor meer zeggenschap in het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Belangrijkste onderwerp op hun driedaagse vergadering was de financiële crisis in Zuidoost-Azië. De landen van de G-24 uitten zich kritisch over een vrij kapitaalverkeer.

De G24 pleitte voorts voor een directe dialoog met de Groep van zeven industrielanden (G7). “Wij willen een gezamenlijke werkgroep voorstellen van geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden om de nieuwe werkelijkheid van het internationale financiële systeem en de gevolgen te analyseren voor alle landen,” aldus de president van de Venezolaanse centrale bank Antonio Casas. IMF-topman Camdessus had afgelopen weekeinde in Caracas al verklaard dat het IMF de ontwikkelingslanden een grotere zeggenschap wil geven. Hij sprak zich ook uit voor liberalisering van kapitaalverkeer, waarover op de IMF-jaarvergadering vorig jaar al overeenstemming werd bereikt, maar wel op “ordelijke” wijze. (Reuters, AP)