Fractuur bovenarm Wennemars na val

ROTTERDAM, 10 FEBR. De kans is klein dat Erben Wennemars nog in actie komt op de Winterspelen in Nagano. De Nederlandse schaatser kwam vanochtend tijdens zijn race op de 500 meter tegen de Noor Njös ten val. Daarbij raakte zijn linkerschouder uit de kom. Na het bestuderen van de röntgenfoto's werd ook een fractuur in de bovenarm geconstateerd.

Donderdag zal Wennemars zeker de 1.500 meter missen en het is volgens bondsarts Rutgers bijna uitgesloten dat hij zondag wel aan de 1.000 meter mee kan doen. De 22-jarige pupil van bondscoach Peter Muller trachtte zijn Noorse tegenstander vergeefs te ontwijken toen die onderuitgleed. Gisteravond had Wennemars nog tegen zijn vriend en ploeggenoot Jan Bos gezegd dat hij hoopte voor Njös de laatste bocht in te kunnen gaan, omdat het bekend is dat de Noor slechts zelden overeind blijft als hij de laatste binnenbocht neemt. Dat was echter niet het geval en met een snelheid van 50 kilometer per uur klapte Wennemars tegen de zijkant van de baan. De Japanner Hiroyasu Shimizu bracht zijn landgenoten in extase door op de 500 meter de gouden medaille te veroveren. Hij won vanochtend ook de tweede race. Zijn 35.59 seconden was een olympisch record. Op eerbiedige afstand van de ongenaakbare Shimizu legden de Canadezen Jeremy Wotherspoon en Kevin Overland beslag op de zilveren en de bronzen medaille. Jan Bos was al na de eerste rit kansloos voor een plaats op het erepodium. De huidige wereldkampioen noteerde vanochtend een tijd van 36.11, waarmee hij in de eindrangschikking als twaalfde eindigde. Na zijn val in de eerste rit figureerde Ids Postma ook vandaag in de achterhoede.

Karine Ruby mag zich de eerste olympische kampioene snowboarden noemen. Op de piste van Shiga Kogen heerste de 20-jarige Française op de reuzenslalom. Skiloopster Larissa Lazoetina behaalde vanochtend haar tweede medaille.

De 32-jarige Russin was de sterkste op de 5 kilometer klassieke stijl. Eerder won ze zilver op de 15 kilometer.