Easyjet biedt opnieuw 'vijandig' op Air Holland

AMSTERDAM, 10 FEBR. De Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet heeft afgelopen weekeinde een derde bod uitgebracht op chartermaatschappij Air Holland. Directeur M. van Berckel van Air Holland zegt dat de aandeelhouders van zijn bedrijf niet op het bod zullen reageren.

Tot voor kort had Chartershare, voorheen de Stichting Levend Water van voormalig Centre Parcs-topman P. Derksen, een belang van 70 procent in Air Holland. Dit belang is volgens Van Berckel inmiddels overgenomen door de vier overige aandeelhouders van Air Holland, die niet van plan zijn op het bod van Easyjet-eigenaar Stelios Haji Ioannou in te gaan.

Ioannou biedt 12 miljoen dollar voor het 70-procentsbelang van Chartershare. Hij gaat er blijkbaar van uit dat dit aandelenpakket nog boven de markt hangt en dat de verkoop aan de overige aandeelhouders van Air Holland nog niet is afgerond.

Easyjet zou eventueel bereid zijn ook de rest van de aandelen van het bedrijf te kopen. Dat zou Ioannou in totaal 17,1 miljoen dollar kosten.

Van Berckel noemt het bod “belachelijk” en onderstreept dat van een overname van Air Holland geen sprake kan zijn. Wel begrijpt hij de belangstelling van Easyjet voor Air Holland. Via een overname van zijn bedrijf zou de Britse maatschappij over meer 'slots' (start- en landingsvergunningen) op Schiphol kunnen beschikken. Air Holland en Easyjet lijken volgens Van Berckel niet op elkaar. Air Holland verzorgt voornamelijk charterreizen naar de zon. Easyjet is een lijndienstmaatschappij die vanaf het Londense vliegveld Luton goedkope vluchten naar Britse en continentale bestemmingen aanbiedt waarmee in ruil voor een lage prijs een minimale dienstverlening wordt geboden.