Belgische kardinaal gehoord door rechter

BRUSSEL, 10 FEBR. De Belgische kardinaal Godfried Danneels verscheen gisteren voor de rechtbank in Brussel in een proces tegen een priester die wordt beschuldigd van misbruik van jongens. De rechtbank wil nagaan welke verantwoordelijkheid Danneels heeft als werkgever van de pastoor. Klachten over de pastoor hebben jarenlang geen gevolg gehad.

De eerste klacht over pedofiele praktijken van de pastoor uit de Brusselse gemeente Sint Gillis dateert uit 1968. Er loopt nu een proces tegen de man in verband met het seksueel misbruiken van drie jongens. Het oudste nog niet verjaarde geval dateert van 1989. De rechtbank wil vaststellen of kardinaal Danneels als werkgever verantwoordelijk is voor de passieve houding van superieuren van de priester na de eerste klachten.

De voorzitter van de rechtbank vroeg de kardinaal wat de houding van de kerk is ten aanzien van pedofilie. “Het priesterschap is niet verenigbaar met pedofilie”, aldus Danneels. “De kerk veroordeelt daden van pedofilie.” Op een vraag naar de verantwoordelijkheid van de kerk antwoordde Danneels dat hij zijn priesters niet ziet als ondergeschikten. Volgens de kardinaal zijn zij “medewerkers met een eigen autoriteit”.

Danneels heeft gezegd de ouders van de slachtoffers een brief te schrijven. Ook zei hij later op een drukbezochte persconferentie dat de kerk zich misschien waakzamer moet opstellen. In België functioneert sinds enkele maanden een speciaal contactpunt voor seksuele misbruiken binnen het kader van pastorale activiteiten.

Vorige maand ging Danneels niet persoonlijk naar de rechtbank. Hij liet zich toen vertegenwoordigen door zijn advocaat. Maar de rechtbank nam daar geen genoegen mee. De woordvoerder van de kardinaal heeft gezegd dat Danneels nu wel persoonlijk voor de rechter is verschenen omdat hij wilde benadrukken dat de kerk zich niet aan verantwoordelijkheden wil onttrekken.