Belaagde vrouw weer aangehouden

ROTTERDAM, 10 FEBR. Liesbeth L., de vrouw die in december haar ex-echtgenoot in haar huis in Meppel neerschoot nadat hij haar had belaagd, is gisteren opnieuw ingesloten op verdenking van poging tot moord.

In december werd de hechtenis van de vrouw na twee dagen geschorst, omdat zij uit noodweer zou hebben geschoten op Johan L.. Hij had haar twee jaar lang mishandeld en bedreigd en zou op de bewuste avond hebben gepoogd haar te wurgen. De rechtbank in Assen heeft deze schorsing nu opgeheven.

Volgens persofficier S. Tempel van het parket in Assen is inmiddels gebleken dat Liesbeth L. “op cruciale punten onwaarheden heeft gesproken”. Vorige week bekende zij het pistool waarmee zij heeft geschoten zelf te hebben gekocht. Haar beroep op noodweer is hierdoor volgens de persofficier “nogal afgezwakt”.

In december verklaarde Liesbeth L. nog het wapen uit een tas van haar ex-man te hebben gehaald, zodat hij haar daarmee niet zou kunnen bedreigen. Later werd haar zus, Else L., drie dagen vastgehouden op verdenking het wapen te hebben geleverd.

Na de schietpartij en zijn herstel van een schotwond in zijn long, is Johan L. eveneens aangehouden. Vrijdag besliste de raadkamer van de rechtbank in Assen dat Johan L. gisteren voorlopig zou worden vrijgelaten. Hij werd verdacht van poging tot wurging en mishandeling van Liesbeth L.. Volgens persrechter H. van Veen is er inmiddels “minder reden voor verdenking van een poging tot wurging”, en kan de man daarom niet langer worden vastgehouden.

Johan L. is vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich niet in een straal van 20 kilometer rond de woonplaats van Liesbeth L. zal ophouden en op geen enkele manier contact met haar zal zoeken. Eerdere contact- en straatverboden heeft hij evenwel meermalen overtreden.

“Nu mevrouw weer in voorarrest zit kan meneer haar in ieder geval niet lastigvallen”, aldus persrechter Van Veen. Het besluit van de rechtbank om Liesbeth L. weer in te sluiten kwam een half uur voordat haar ex-echtgenoot werd vrijgelaten. De raadsman van de vrouw, H.J. Pellinkhof, noemt dit “wel heel erg goed getimed”. Volgens Else L. “heeft justitie ze gewoon niet alle twee tegelijk op straat durven zetten”.

Over tien dagen beslist de raadkamer in Assen of de hechtenis van Liesbeth L. zal worden verlengd.