Arrestatie in Japans schandaal

TOKIO, 10 FEBR. De Japanse justitie heeft gisteren een voormalig topfunctionaris van de Industrial Bank of Japan (IBJ) gearresteerd in verband met een corruptieschandaal rond de Highway Public Corporation.

In deze affaire arresteerde justitie in januari al twee voormalige topfunctionarissen van het effectenhuis Nomura en de financieel directeur Takehiko Isaka van de Highway Public Corporation, een semi-overheidsorganisatie verantwoordelijk voor bouw en onderhoud van tolwegen.

Kozo Umezu van de IBJ zou in 1995 Isaka, een voormalig ambtenaar van het ministerie van Financiën, hebben gefêteerd, opdat zijn bank de uitgifte van obligaties voor de Highway Public Corporation zou mogen verzorgen. Isaka zou op kosten van de IBJ door Europa zijn gereisd en onder meer de beroemde paardenraces op Ascot in Groot Brittannië hebben bezocht. Het resultaat was dat de IBJ, een van de grotere banken van Japan, in 1995 een uitgifte van obligaties à 500 miljoen dollar kon verzorgen. De eerdere arrestaties bij Nomura waren wegens een vergelijkbare verdenking.

De president van de IBJ, Masao Nishimura, sprak vandaag zijn excuses uit voor het incident en zei zich in te willen spannen “voor een herstel van het vertrouwen”. Een andere reactie over het fêteren van ambtenaren gaf echter een voormalig adviseur van de Bank van Tokio, Keikichi Honda: “We kunnen het ze niet al te veel kwalijk nemen want dit was in vroeger tijden een geïnstitutionaliseerd systeem.”

Justitie is bezig met een golf van onderzoeken bij financiële instellingen wegens het tracteren van ambtenaren en werknemers van semi-overheidsinstellingen. De meest opmerkelijke arrestatie betrof het inrekenen van twee inspecteurs van het ministerie van Financiën in januari die informatie over 'onverwachte' inspecties hadden doorgespeeld aan de betrokken banken. Dit weekeinde verschenen er berichten in de pers dat ook medewerkers van de centrale bank niet vrij zijn geweest van het accepteren van tractaties.