Annan: geen vernedering van Saddam

NEW YORK/BAGDAD, 10 FEBR. VN-secretaris-generaal Kofi Annan wenst geen regeling van de crisis rond Irak die het bewind in Bagdad “totaal vernedert”. Het Pentagon heeft drieduizend infanteristen naar Koeweit gestuurd. President Saddam Hussein verspreidt zijn keurtroepen over Irak.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zei gisteren tegen de BBC dat enigerlei oplossing van het geschil over de VN-wapeninspecties de regering in Bagdad “niet totaal mag vernederen”. Annan zei dat de diplomatieke pogingen tot een schikking tussen de VN en Irak in een impasse verkeren en dat alle partijen “fundamentalistische en puristische stellingnamen” moeten laten varen.

Binnen de Europese Unie leven grote twijfels over de militaire optie. Ierland, Spanje en Italië hebben laten weten sterk de voorkeur te geven aan een diplomatieke oplossing. Italië en Rusland toonden zich gisteren, na een ontmoeting van hun ministers van Buitenlandse Zaken in Rome, “ernstig bezorgd over de risico's van een militaire escalatie” in Irak. Rusland heeft al eerder verklaard dat het sterk gekant is tegen een militaire interventie in Irak.

Oman deelde vanochtend mee bereid te zijn Amerikaanse ondersteuningsvliegtuigen te huisvesten. Maar de premier van Libanon, Rafiq al-Hariri, zei tegelijk dat zijn land “tegen enigerlei militaire oplossing” van de Iraakse crisis is. Koning Hussein van Jordanië verklaarde gisteren in Londen dat hij een aanval op Irak die gewone burgers treft niet kan steunen. De koning: “Het volk van Irak heeft genoeg geleden.”

De Australische premier John Howard beloofde vanmorgen militaire steun voor enigerlei door de VS geleide aanval op Irak. Canberra stelt speciale troepen en inlichtingenofficieren ter beschikking voor een dergelijke actie. Howards Canadese ambtgenoot Jean Chrétien zei gisteren dat zijn land bereid is deel te nemen aan een militaire coalitie tegen Irak als de diplomatie faalt.

De Verenigde Staten sturen tussen de 2.500 en 3.000 infanteristen naar Koeweit, een van de weinige Arabische landen die een mogelijke aanval op Irak steunen. De troepenzending is een voorzorgsmaatregel om de Golfstaat te beschermen tegen een mogelijke vergelding van Irak voor luchtaanvallen. Dat melden ambtenaren die minister van Defensie William Cohen vergezellen op zijn rondreis door het Golfgebied.

Saddam Hussein is begonnen de Republikeinse Garde, zijn keurtroepen, te verspreiden over het grondgebied van Irak. Het bericht is afkomstig van Iraakse reizigers die gisteren arriveerden in buurland Jordanië. De maatregel is kennelijk bedoeld om de Garde te beschermen voor een eventuele Amerikaanse aanval. Volgens diplomaten in Bagdad zijn de leden van Saddams Ba'ath-partij - een miljoen in getal - zwaar bewapend om een mogelijk oproer onder Koerden en shi'itische moslims te voorkomen. Beide groepen kwamen in opstand na de Golfoorlog van 1991. (AFP, AP, Reuters)

The Restless Breed (Allan Dwan, 1957, VS). Vertrouwde western. Scott Brady wreekt de moord op zijn vader. Ook met Anne Bancroft. Duitsl.3-West, 1.45-3.00u., tweetalig.