Zjirinovski strandt op lange weg naar Irak

MOSKOU, 9 FEBR. Honderdtwintig journalisten, beladen met bijna net zoveel draadloze telefoons, en tientallen laptops, foto- en filmcamera's, zijn mèt de Russische ultranationalist Vladimir Zjirinovski gestrand op weg naar Irak.

Al sinds zondagochtend, toen hun vliegtuig in Moskou naar de startbaan taxiede, spuwt deze Saddam Hussein-aanhanger ononderbroken zijn gal in talloze microfoons. Over de “zieke en rotte regering” van Rusland, die hem en 47 andere parlementariërs niet helpt bij het krijgen van toestemming om naar Irak te vliegen. En over Jeltsin, tegen wie hij een afzettingsprocedure zal starten als hij geen einde maakt aan “deze vernederende situatie”. Vastzittend in zijn gereedstaande Iljoesjin-86 kondigde hij gisteren uit woede een hongerstaking af. Na de lunch, welteverstaan. Maar je moet toch wat om in het nieuws te blijven.

Om te laten zien dat het de hoge Russische delegatie menens is, besloten de parlementariërs gisteren alvast zuidwaarts te vliegen. Maar Azerbajdzjan, dat met de Amerikanen bevriend is, hield zijn luchtruim gesloten, waarop Armenië, dat ruzie heeft met Azerbajdzjan, het vliegende mediacircus toeliet. Hangende het groene licht van de sanctiecommissie van de VN, die de boycot tegen Irak controleert, en toestemming van Iran zit het gezelschap vast.

Om de tijd te doden dreigt Zjirinovksi ondertussen Washington met een “derde wereldoorlog” als het Irak aanvalt. Hoewel Jeltsin ook categorisch tegen het gebruik van geweld is, en vorige week tot twee maal toe gewaarschuwd heeft voor “een nieuwe wereldoorlog”, vindt Zjirinovski hem te slap. Hij verzamelt alvast handtekeningen voor diens aftreden.

Bagdad zou blij zijn met dit vliegtuig vol medestanders; Russische journalisten aan boord melden dat zij, anders dan de VN-inspectieteams, wel toegang zullen krijgen tot de paleizen van Saddam Hussein om te controleren of daar massavernietigingswapens worden bewaard - het twistpunt waarover de jongste Golfcrisis is ontstaan.