Wennemars op vijfde plaats; Bos en Postma rijden slechte eerste 500 m

NAGANO, 9 FEBR. Voor wereldkampioen sprint Jan Bos en Ids Postma is de eerste van twee 500 meters op de Olympische Spelen in Nagano vanochtend desastreus verlopen. Na een valse start was Bos in tweede instantie veel te laat weg. Postma kwam tijdens zijn rit met twee valse starts bij het uitkomen van de eerste bocht ten val.

De Japanner Hiroyasu Shimizu heeft alles in eigen hand om zijn land morgen de eerste gouden olympische schaatsmedaille in de geschiedenis te bezorgen. Met zijn tijd van 35,76 bleef hij de Canadees Kevin Overland en de Amerikaan Casey Fitzrandolph nog net voor. Morgen wordt de tweede 500 meter gereden, waarna het eindklassement wordt opgemaakt.

Erben Wennemars eindigde als vijfde. Hij reed voor het eerst in zijn carrière onder de 36 seconden en houdt uitzicht op een olympische medaille. Van de 42 sprinters werd Jan Bos 20ste, Jakko Jan Leeuwangh 23ste.

Zijn eerste Olympische Spelen begonnen voor Ids Postma onder een slecht gesternte. Nadat hij en zijn Noorse tegenstander Roger Str elk een valse start hadden gemaakt, ging het 150 meter na de derde start mis. Bij het uitkomen van de eerste bocht in de M-Wave in Nagano kwam de Fries ten val, waarschijnlijk omdat hij met zijn schaats door het ijs trapte. Postma, een jaar geleden op dezelfde baan nog wereldkampioen allround, kent een seizoen dat wordt gekenmerkt door tegenslagen. Zo kon hij vorige maand zijn Europese allroundtitel in Helsinki niet verdedigen, omdat hij er niet in was geslaagd zich voor dat toernooi te kwalificeren. In Nagano kan Postma zich nog revancheren op de 1.000 (zondag) en de 1.500 meter (donderdag).

Postma en Str behoorden vanochtend tot de voorhoede van een grote groep sprinters die geplaagd werden door de Amerikaanse starter Stanley Strzykalski. Deze ISU-official uit Milwaukee wachtte vooral in de eerste serie ritten voor de dweilpauze ongebruikelijk lang tussen de oproep “Go to the start”, het commando “Ready” en het geven van het startschot. Hij oogstte een tiental valse starts en maande schaatsers herhaaldelijk hun schaats achter de blauwe startlijn te houden. De Rus Sergei Saveljev maakte twee valse starts en werd gediskwalificeerd. “Die man heeft het voor bijna iedereen verknald”, zei Wennemars, die zelf wel goed startte.

“Ik had me voorgenomen om hier vandaag goed te starten”, zei Wennemars na afloop. “Ik heb me hier goed op voorbereid.” Tot een paar jaar geleden maakte de 22-jarige sprinter veelvuldig valse starts. De oorzaak van de valse start van Bos legde Wennemars bij de man met het startpistool. “Jan maakt nooit een valse start.”

Bos bewoog voor de eerste start en kwam bij de tweede dramatisch slecht op gang, met horten en stoten. Eenmaal op snelheid kwam hij op dezelfde plek als Postma in de problemen, maar hij kon een val voorkomen. “Die starter was wel zo wisselvallig”, zei Bos teleurgesteld. “Dan was hij weer snel, dan weer langzaam. Ik had niet gedacht dat hij de tweede keer zo snel zou starten. Ik schrok ervan, ik was te laat en toen had ik al tien meter achterstand. Je moet als sprinter in één keer weg zijn; dan start je het beste.”

Het eerste wat bondscoach Mueller zijn pupil Bos na afloop voorhield, was dat Dan Jansen op de Spelen in Lillehammer (1994) als favoriet viel op de 500 meter en later op de 1.000 meter toch olympisch kampioen werd.

Leeuwangh beschuldigde de starter van bevoordeling in het geval van de Amerikaan Fitzrandolph. Die leunde onreglementair voorover, werd toch weggeschoten en opende voor zijn doen erg snel. Op de tweede 500 meter en de 1.000 meter, waar Bos een van de favorieten is, heet de starter opnieuw Strzykalski.