WAT TE DOEN MET BURGEMEESTERS?

Een andere complicerende factor in de grote paarse trek naar buiten is het hoge burgemeestersgehalte onder de uitvallers. Schmitz, Van Dok, Gmelich Meijling, ze burgermoederden en burgervaderden in respectievelijk Haarlem, Velsen en Den Helder voordat ze door Wallage en andere politieke headhunters naar Den Haag werden gehaald.

Er even van uitgaande dat ook hier terugkeer naar het oude vak een voor de hand liggende optie is, valt op dat de wereld van de lokale politiek inmiddels sterk is veranderd. Nog meer dan in 1994 varen vertrouwenscommissies uit de gemeenteraad hun eigen koers, daartoe overigens hartelijk uitgenodigd door het paarse kabinet. En nog meer dan in 1994 zijn zij allergisch voor nationale politieke invloeden. Het gedoe in Tilburg, waar Wim Kok de burgemeesterskandidatuur van zijn vriend en opvolger bij de FNV, Johan Stekelenburg, er doordrukte, acht niemand voor herhaling vatbaar. De omstreden politieke benoeming van Koks oud-adviseur Hans Alders als commissaris van de koningin in Groningen valt in dezelfde categorie.

Bovendien, welke burgemeestersposten zijn straks vrij? Door de vele gemeentelijke herindelingen is de burgemeestersbranche een krimpmarkt geworden waar het hard knokken is. Ronddolende CDA'ers die de afgelopen periode niet aan de bak kwamen, kunnen daarover meepraten.

Groningen valt natuurlijk in het oog, maar die post wordt nu al gekoppeld aan PvdA-fractieleider Wallage, vorig jaar juist verhuisd naar die stad. Overigens heeft Wallage eigenlijk zijn zinnen gezet op het stadhuis van Amsterdam, waar hij in 1993 eigenlijk al heen had gewild. Daarnaast komt op de iets langere termijn Rotterdam vrij, een plaats waarop de liberalen hun oog hebben laten vallen. Maar voor de rest blijft het toch wat sprokkelen met burgemeestersvacatures.

Nee, bij nader inzien is er maar één geschikte uitwijkplek voor vertrekkende bewindslieden. Het is een plek die niet alleen qua kleur maar ook qua moraal uitstekend bij de paarsen past: de rooms-katholieke kerk. Immers, de politieke ethiek van het huidige kabinet toont verrassende overeenkomsten met de eeuwenoude biechttraditie van Rome. 'Excuseer uzelf, en u zal vergeven worden, althans, tot 6 mei'.