Vonk hoopt nu op WK

Hans Vonk stond zaterdagavond in Breda tegen NAC in het doel van Heerenveen. De keeper had op dat moment net zo goed in Burkina Faso kunnen zijn. Hij was uitgenodigd om met Zuid-Afrika aan het toernooi om de Africa Cup mee te doen. Vonk heeft Nederlandse ouders, maar werd 28 jaar geleden in het Zuid-Afrikaanse Alberton geboren.

Dat geeft hem het recht op een paspoort uit dat land. Dat kreeg de Zuid-Afrikaanse voetbalbond na een interview met Vonk in een krant in de gaten. “Ze hebben problemen met hun keepers, maar de uitnodiging kwam een beetje laat”, aldus Vonk, die op zijn tweede jaar naar Nederland verhuisde.

Vonk wilde graag aan het toernooi om de Africa Cup meedoen, maar het bleek niet mogelijk de papieren op tijd rond te krijgen. De keeper hoopt nu in aanmerking te komen voor het komende WK. “Ik hoop dat ze er in Zuid-Afrika ook nog zo over denken. Ik heb al ruim een week geen contact gehad. Er komt een nieuwe bondscoach en het is even afwachten hoe hij over mij denkt.”

Vonk speelde ooit een oefenwedstrijd voor het Nederlandse olympische elftal, maar die vormt volgens de deskundigen geen belemmering om voor Zuid-Afrika uit te komen.

Had Heerenveen je toestemming gegeven om naar de Africa Cup te gaan?

Vonk: “Als de papieren in orde waren geweest, had de club me wel moeten laten gaan. Anders had ik van de FIFA een speelverbod voor de competitie gekregen. Zuid-Afrika had me kunnen opeisen”

Heb je in het tv-programma Barend en Van Dorp ook die beelden van het Zuid-Afrikaanse elftal gezien?

“Ja, ik heb begrepen dat die wedstrijd een van de redenen was om mij uit te nodigen. Die keeper maakte toen inderdaad geen sterke indruk.”

Heb je speciale gevoelens voor Zuid-Afrika?

“Ik zou liegen als ik ja zou zeggen. Ik ben Nederlander. Dat gevoel moet er nog komen. Lijkt me niet zo'n probleem. Ik ben wel twee keer op vakantie geweest in Zuid-Afrika, in 1989 en vorig jaar. Het is een mooi land.”