Vijftien arrestaties na rellen in Noordwijk

NOORDWIJK, 9 FEBR. Een groep van vijfentwintig jongeren uit Noordwijk en Noordwijkerhout heeft afgelopen vrijdag- en zaterdagavond grote vernielingen aangericht in beide gemeenten. Zo'n vijftien relschoppers, van wie de meeste minderjarig zijn, moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

De Noordwijkse politie pakte vrijdagavond twee jongens in gabberkleding (trainingspak, kaalgeschoren hoofd) op, omdat zij een lantaarnpaal uit het trottoir probeerden te rukken. Een groep van ongeveer twintig gabbers in de leeftijd van 15 tot 20 jaar trok daarop naar het politiebureau om hun vrienden te 'steunen'. Toen het tweetal maar niet vrijkwam, bestookten zij het bureau met bierflesjes en kluiten zand en scholden zij de agenten uit.

Vervolgens trokken de jongeren de wijk bij het politiebureau in en vernielden zij her en der straatmeubilair. De politie moet de schade nog inventariseren. Pas na middernacht konden vijftien agenten alle jongeren aanhouden. Vijf van hen hebben de nacht in de cel doorgebracht, maar mochten de volgende dag vertrekken.

Zaterdagavond gooiden dezelfde gabbers een ruit in bij een bakkerij in Noordwijkerhout. Eigenares J. Marijnen zegt al vaker trammelant met dezelfde jongeren te hebben gehad. “Vorig jaar hebben ze de deur ingetrapt.” De politie arresteerde even later elf van hen in een woning. De hele groep staat bij de politie bekend als “hangjongeren die overal opduiken”.