Vier vrouwelijke etalagepoppen die op straat poseren

Tentoonstelling: Red Light District; Images of Desire. T/m 15/2 in galerie IJ-Burg, Oostelijke Handelskade 25, Amsterdam. Wo-za 20-02.00 u.

Wie 's avonds met de auto naar Vrieshuis Amerika aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam rijdt, liep tot voor kort grote kans in een file terecht te komen. De grote parkeerplaats vlak voor de deur fungeerde als 'afwerkplaats', en het gesloten rijcircuit voerde de automobilisten langs een rij transseksuele- en heroïnehoertjes. Twee groen geverfde strepen op de weg markeren nog steeds het gebied waarbinnen getippeld mocht worden.

De tentoonsteling Red Light District; Images of Desire in Galerie IJ-Burg, gevestigd in het Vrieshuis, riekt naar dit donkere verleden. Aan het hoge plafond van de kleine, vierkante expositieruimte hangt een rood gekleurd peertje, en de black-light tl-buizen maken de associatie met lichte zeden compleet.

Speciaal voor deze ruimte maakten 130 kunstenaars een afbeelding van hun 'meest begeerde wensen of illusies'. En hoe divers, truttig, afwijkend en extreem seksuele voorkeuren van mensen kunnen zijn, heeft zijn weerslag in de verscheidenheid van de werken. Zo hangt er een schetsontwerp van een glazen penisvormige parfumfles: 'Cum - a perfume for men only'. De flacon is vergrendeld met een metalen piercing, en door in de rubberen balzak te knijpen verstuift het sprankelende geurwater. Volgens bedenker Henk Fakkeldij bevat het geurtje ingrediënten als 'street cum, dark room cum en leather pride cum'.

De bijdrage van Mirjam van Veelen bestaat uit een foto van een Russische kledingboetiek. Vier vrouwelijke etalagepoppen lijken vanwege de hitte achter hun raam vandaan te zijn gekropen om op straat, haast geil poserend, de nieuwe zomercollectie aan te prijzen. Eduardo Difarnecio vormde een homo-erotisch verhaal om tot een op alfabetische volgorde liggende brei van woorden. Van een dergelijke indeel- en beheerszucht blijft, zoals verwacht, weinig zinneprikkelends over.

Red Light District is de allereerste groepstentoonstelling in galerie IJ-Burg. Sinds de oprichting in september waren er solotentoonstellingen van onder anderen John Barbour, Peter Kempff en Lynne Leegte. Coördinator van IJ-Burg en kunstenaar Jan van der Ploeg: “Na een aantal minimale tentoonstellingen werd het tijd om iets geks te doen. Ik heb bevriende kunstenaars, maar ook mensen via kunstcentra als Luxus in Den Haag en de Begane Grond in Utrecht uitgenodigd om mee te doen. Omdat deze kleine ruimte snel vol hangt, is hen gevraagd om een zwart-wit afbeelding te maken op A4-formaat. De galerie bevindt zich tussen het restaurant en de toiletten, de kans is daardoor groot dat iemand er tegenaan loopt of iets meepikt. Door uiteindelijk fotokopieën van de werken op de wanden te plakken, kunnen de afbeeldingen te allen tijde worden vervangen.”

De donkere zelfkant aan de kade van het IJ lijkt voorgoed te verdwijnen in het licht van de nieuwe woonwijken in de buurt. Een aantal kunstenaars anticipeert op de angsten die er onder de verse buurtbewoners leven voor de consequenties van verwaarloosde grensgebieden. Wall-Russ exposeert een tekening uit een Manga-strip waarbij een Japans schoolmeisje met uitgestoken tong een lading sperma over zich heen krijgt gespoten. De vraag die daarbij wordt gesteld: Kan dit (nog) in 1998?, is multiple choice te beantwoorden.