Transactie moet mei rond zijn

AMSTERDAM, 9 FEBR. Vrijdag en zaterdag is er nog de hele dag druk onderhandeld, gistermiddag werd de handtekening gezet. Na een lange reeks van Nederlands-buitenlandse overnames en fusies, eindelijk weer eens een oer-Hollandse deal, zegt een van de betrokkenen, De warenhuizen van de Bijenkorf, met 131 jaar ervaring, en Vroom & Dreesmann, met een traditie van 107 jaar, fuseren.

Of Vendex neemt KBB over, afhankelijk van hoe de bekendmaking gelezen wordt. De supermarkten van Vendex (onder meer Edah) zullen verzelfstandigd worden, zoals nu gebeurt met uitzenddochter Vedior. De transactie moet uiterlijk in mei zijn afgerond.

“Mijn naam is Maas, van KBB”, zo opende Arie Maas vanochtend de persconferentie in Amsterdam. Tevergeefs probeerde hij de fotografen en camera's weg te krijgen. We moeten wel, was het verhaal van Maas. Consumenten geven geld uit aan reizen en in restaurants. Daarom zullen de bestedingen in winkels de komende jaren slechts beperkt groeien. Bovendien wordt de concurrentie steeds groter.

Buitenlanders hebben Nederland ontdekt, bijvoorbeeld de Zweden van Hennis & Mauritz (kleding) en Engelse ketens als Bootz en Argos. Voor Maas was de afsplitsing van Vedior bij Vendex de reden om nu, anders dan in het verleden, samenwerking wel als een serieuze mogelijkheid te beschouwen.

“Dankjewel Arie, dank u wel meneer Maas”, zo nam Vendex-topman Hessels het over. Hessels heeft afgelopen najaar het initiatief genomen voor de besprekingen. Hij lichtte vanochtend de financiële logica toe. Een bod op de KBB-aandelen van 1,7 miljard gulden (145 gulden per aandeel KBB, 15 procent boven de slotkoers van vrijdag) was 'toevallig' de beste methode om de fusie tot stand te brengen. Het bod is “afhankelijk van de goedkeuring van de autoriteiten in Brussel.” Hessels verwacht synergievoordelen van 75 miljoen gulden in de komende drie jaar, onder meer bij de distributie, inkoop en de samenvoeging van de hoofdkantoren.

De huidige interim-topman van KBB, Arie Maas, neemt weer afscheid. Hij was met pensioen voor hij werd teruggeroepen om een reorganisatie bij KBB door te voeren na tegenvallende halfjaarresultaten. Bij KBB draait de Bijenkorf goed, maar er moesten in totaal 3.000 banen verdwijnen.