Trainer trots op Feyenoord; Record aan rode kaarten op één speeldag

ROTTERDAM, 9 FEBR. Bij de hervatting van de competitie in het Nederlandse betaalde voetbal werd een record gebroken. De scheidsrechters trokken in de eredivisie en eerste divisie in totaal elf rode kaarten. Dat was nog niet eerder gebeurd op één speeldag. Het oude record stond op tien. Zowel bij Willem II-Vitesse als bij Volendam-Roda JC werden twee spelers uit het veld gestuurd.

Bij FC Utrecht-Feyenoord gaf arbiter Van der Ende geen rode kaart, wel vijf gele. Het was in De Galgenwaard ook geen uitgesproken hard duel. Feyenoord, dat voor het eerst sinds tien jaar in Utrecht won (3-2), was de betere ploeg. Met hard werken werden vele kansen gecreëerd. Slechts drie keer werd daaruit gescoord, door de sterk spelende spits Cruz (twee keer) en de actieve Vos. Trainer Leo Beenhakker zei na afloop trots op zijn ploeg te zijn. De voorbereiding op het tweede deel van de competitie was letterlijk in het water gevallen. “Door alle rottigheid zijn de jongens naar elkaar toegegroeid.”

Gedurende de wedstrijd raakte Feyenoord twee spelers met enkelblessures kwijt, Van Bronckhorst en Sanchez. De laatste was de eerste komen vervangen. Toch bleef de Rotterdamse ploeg overeind. Met name de blessure van Van Bronckhorst zag er aanvankelijk slecht uit, maar bleek uiteindelijk mee te vallen. Slechts de knie van de speler was licht beschadigd. Sanchez werd vervangen door Bot. De 19-jarige rechtsback was een van de drie debutanten die bij Feyenoord meededen.

De Ghanese verdediger Gyan en de Georgische aanvaller Dematradze waren de andere nieuwelingen. Beenhakker was na afloop tevreden over de twee. Gyan was tijdens de winterstop overgekomen van Excelsior als vervanger van Boateng (Coventry City) en Zwijnenberg (Aalborg). Dematradze wordt gehuurd van Dinamo Tiblisi. Hij toonde gisteren zijn behendigheid. FC Utrecht, met voor het eerst trainer Mark Wotte op de bank, kreeg nog hoop op een beter resultaat toen Van Mol zijn ploeg achttien minuten voor tijd tot 2-3 terugbracht. Met invaller Van Loen, voor het eerst na acht maanden weer fit, probeerde de thuisclub de gelijkmaker te forceren. De meeste kansen kreeg echter Feyenoord.

Beenhakker maakte na afloop bekend dat hij graag bij Feyenoord wil blijven, maar dan liever in een functie bij de jeugdafdeling. Hij volgde gedurende dit seizoen de ontslagen Arie Haan op. Als er echter geen geschikte nieuwe hoofdtrainer kan worden gevonden, is Beenhakker bereid aan te blijven. “Ik doe alles wat in het belang van Feyenoord is”, liet de voormalig bondscoach weten.

Feyenoord staat na de overwinning in Utrecht op gelijke hoogte met Heerenveen en Vitesse. De drie clubs hebben twintig punten achterstand op koploper Ajax en vijf op PSV. Heerenveen heeft wel een wedstrijd minder gespeeld dan de twee concurrenten. De Friese ploeg boekte een belangrijke zege in Breda op NAC: 0-2. De doelpunten vielen pas in de laatste vijf minuten en werden gemaakt door Van Nistelrooy en invaller Talan.

Vitesse, dat voor het weekeinde nog alleen op de derde plaats stond, leed niet alleen een 1-0 nederlaag bij Willem II (doelpunt Kolkka vlak voor tijd), maar verloor ook twee spelers met een rode kaart. Aanvoerder Kreek kreeg twee keer geel wegens het maken van opmerkingen tegen scheidsrechter Sterk en Trustfull kon vertrekken nadat hij zijn teleurstelling over de tegenvallende prestatie van Vitesse uitte met een aanslag op de benen van tegenstander Heering. Hij had na afloop weinig reden tot klagen over de beslissing van Sterk. Dat deed Kreek wel. Hij beweerde alleen “tsjonge, tsjonge” te hebben gezegd. Volgens Sterk was het wel meer dan dat geweest, maar hij weigerde in details te treden.

Ook hekkensluiter Volendam zag tegen Roda JC twee spelers voortijdig naar de kleedkamer vertrekken. Matthaei (al na veertig minuten) en Gentile kregen wegens ruw spel twee keer geel. Scheidsrechter Van Egmond was ook de boosdoener in de ogen van de Volendammers die met 4-1 verloren. Hij had volgens hen de wedstrijd niet aangevoeld.

“We hebben vijf weken keihard gewerkt en dan komen we zo'n man tegen. Wat hebben we nu echt gedaan?. We hebben kort op de man gespeeld, op z'n Engels, maar dat voelde de man niet aan”, aldus aanvoerder Boogers. Hij wees er op dat niemand van Roda geblesseerd was geraakt. “Het is onvoorstelbaar. Sommige jongens zaten te janken in de kleedkamer.” Volendam heeft nog steeds vier punten achterstand op de nummer voorlaatst RKC.