Topfavoriet Daehlie faalt; Fin Myllylae wint 30 km in sneeuwstorm

ROTTERDAM, 9 FEBR. Niet topfavoriet Björn Daehlie, maar outsider Mika Myllylae heeft vanmorgen de gouden medaille gewonnen op de 30 kilometer skilopen klassieke stijl. In Hakuba was de 28-jarige Fin verreweg de snelste in 1.33,55,8. Het zilver was voor de Noor Erling Jevne (1.35.27,1), het brons was voor de Italiaan Silvio Fauner (1.36.08,5). Titelverdediger Daehlie, vier jaar geleden in Lillehammer de gevierde held van de Noren, eindigde op een teleurstellende twintigste plaats in de eindrangschikking.

Met zijn prestatie bezorgde Myllylae Finland de eerste gouden medaille bij de Winterspelen in Nagano. Voor de skiloper uit Happajaervi, opgegroeid in Zweden, was het de eerste keer dat hij een gouden olympische medaille won. Vorig jaar werd Myllylae in Trondheim wereldkampioen op de vijftig kilometer, vier jaar geleden in Lillehammer won hij zilver op dezelfde afstand, het koningsnummer van het skilopen.

Myllylae ging vanochtend furieus van start en realiseerde bij de eerste doorkomst na 1,8 kilometer de snelste tussentijd. Alle favorieten, onder wie de Noren Daehlie en Thomas Alsgaard, moesten minuten toegeven op de eerste honderden meters. Alsgaard stapte halverwege uit, terwijl Daehlie, mede door verkeerd materiaal, niet verder kwam dan een plaats in de middenmoot.

Dahlie had zijn zinnen gezet op het winnen van een zesde olympische medaille. Na afloop klaagde hij over de barre weersomstandigheden rondom de Hakuba. “Ik heb me zelden zo eenzaam gevoeld”, sprak Daehlie die zich na acht kilometer gewonnen gaf. “Ik heb voor de verkeerde wax gekozen en mijn krachten maar voor later gespaard. Maar het leven gaat gewoon verder.”

Winnaar Myllylae wordt in eigen land Karpaasit genoemd. “In Finland wordt het woord gebruikt bij mensen die in hun eentje door de bossen zwerven op jacht naar voedsel”, verklaarde Myllylae na afloop. Zijn zege was indrukwekkend, maar kwam moeizaam tot stand, vertelde de Fin. “Al in de eerste kilometer dacht ik dood te gaan. Dat is echter het slechtste dat je kunt doen.”