Snoepfabrikant Van Melle sluit nieuwe fabriek in China

Snoepfabrikant Van Melle sluit een nieuwe fabriek in China wegens de Aziatische crisis. Het bedrijf verwacht lagere verkopen in de regio, waardoor overcapaciteit dreigt. De ingreep kost 13 miljoen gulden (na belasting).

Van Melle gaat China vanaf nu bevoorraden met snoep uit Indonesië, waar het bedrijf een fabriek met 600 mensen heeft. Doordat de Indonesische munteenheid, de roepia, flink in waarde is gedaald, is goedkope handel tussen de twee landen mogelijk.

De snoepfabrikant boekt de kosten die met de sluiting gemoeid zijn af van de nettowinst over 1997. Daardoor komt die volgens de eerste schattingen uit op 45 miljoen, tegen 51 miljoen vorig jaar.

Zonder Aziatische crisis zou de winst juist met 13,5 procent zijn gestegen.De Chinese fabriek, waar Mentos werd gemaakt, is pas vorig jaar geopend.

De koers van het aandeel Van Melle daalde vanochtend op de beurs met 4,50 gulden naar 140 gulden. Van de totale omzet, in 1996 nog 807 miljoen gulden, komt 15 procent uit Azië. In volume snoepen de Aziaten zelfs 20 procent van de omzet op.