Skiprogramma in de war gestuurd door slecht weer

ROTTERDAM, 9 FEBR. De olympische afdaling voor de alpineskiërs is verschoven naar woensdagochtend, om vijf uur Nederlandse tijd. Het koningsnummer op de Happo'one-piste werd gisteren kort voor het begin afgelast wegens hevige sneeuwval en slecht zicht.

Door de afgelasting is het programma voor de skiërs drastisch aangepast. Maandag zou de combinatie-slalom voor mannen worden gehouden, maar ook deze werd verschoven. Morgen staat dit onderdeel nu op het programma, evenals de Super G voor vrouwen.

Ook het snowboarden voor vrouwen, die vandaag zou worden gehouden, moest als gevolg van het slechte weer worden verschoven naar morgen. De afdaling van de combinatie werd door de aanpassingen in het programma verschoven van dinsdag naar donderdag. De start is om vijf uur Nederlandse tijd. Dat deelde de coördinatiecommissie van het IOC zondag mee.

De Italiaan Luca Cattaneo stond gisteren om kwart over tien startklaar toen besloten werd om het evenement af te lasten. IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch en het Spaanse koningspaar, op doorreis naar de Filippijnen, zaten onder dikke plaids op de ereplaatsen. Bij de finish hadden zich naar schatting 30.000 toeschouwers verzameld. Het weer verslechterde plotseling, zoals Japanse meteorologen hadden voorspeld.

De Japanse voorskiër Yokoyama was halverwege het 3289 meter lange parkoers zwaar ten val gekomen. Zeven minuten voor half elf werd de start een half uur uitgesteld, en om drie minuten over half twaalf werd de race afgelast. Samaranch was toen al lang verdwenen. Een half uur later hield het op met sneeuwen, het wolkendek opende zich en de zon keerde terug.

Van verschuiving naar de maandag of dinsdag is afgezien. “De weersvoorspellingen voor die dagen zijn ook niet best”, zei Gianfranco Kasper, de secretsris van de internationale skifederatie (FIS). Er wordt zelfs rekening gehouden met lawines. “Vanaf woensdag is de kans op mooi skiweer groot”, voorspelt een weerdeskundige.

Het is niet de eerste keer dat de olympische afdaling wordt afgelast. In Squaw Valley (1960), Sarajevo (1984) en Calgary (1988) werd het koningsnummer ook verschoven. In Sarajevo gebeurde dat zelfs drie keer. “We hebben vijftien dagen”, aldus Kasper. “We programmeren de afdaling bewust op de eerste dag. Bij slecht weer hebben we voldoende uitwijkmogelijkheden.”