Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van een pleeggezin en een reportage over de daling van het aantal ouders dat zich voor pleegzorg beschikbaar stelt. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Varkensboeren die op de vlucht voor de pest hun heil in het buitenland zoeken en een reconstructie van het auto-ongeluk in Parijs vorig jaar waarbij prinses Diana om het leven kwam. Ned.1, 20.24-20.56u.

Het elfde uur. Weerman Erwin Kroll praat over de gevolgen van El Niño. Verder zijn te gast voormalig vice-voorzitter van de Raad van State W. Scholten en de hoofdredacteur van het tijdschrift Christen Vandaag Aad Kamsteeg. Ned.2, 22.00-22.54u.

Nova. Aandacht voor de fusie Vendex en de Bijenkorf, de naderende tweede Golfoorlog met een uitleg over hoe dat zal gaan en een gesprekje met de man die de topman van Microsoft Bill Gates een taart in het gezicht gooide. Hij onthult dat president Clinton en de paus de volgende slachtoffers zullen zijn. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties: Slaven van de fiets. Het Vlaamse wielrennen blijft populair bij het grote publiek. Veel jongens dromen nog altijd van een fietscarrière. Maar eenmaal in het wereldje ervaren de nieuwelingen al gauw dat er bepaalde spelregels gelden die nauwelijks iets met sport of talent te maken hebben. Belg.2, 20.30-21.25u.

Cuba and Haiti. Avontuurlijke reisreportage over o.a. de Cubaanse tabaksprovincie Pinar del Rio en een vakantie-oord dat door de geliefde van Fidel Castro werd aangelegd. Verder dolfijnen in het zee-aquarium bij Holguin en het Oloffson-hotel in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince dat dankzij Graham Greene's roman The Comedian wereldfaam verwierf. Discovery, 21.00-22.00u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (22). In deze aflevering bezoekt bisschop Arthur Parisius van een oud-katholieke kerk op Ethiopische grondslag Curaçao om de verhaardag van zijn peetvader te vieren. Ook bezoekt hij zijn vriend Vicente Sprott die zich met brua een vorm van voodoo bezighoudt. Ned.3, 21.28-22.00u.

Children of divorce. Serie waarin kinderen vertellen over hoe ze het ervaren hebben dat hun ouders gescheiden zijn. BBC2, 22.30-23.00u.

Dokument. Vierde aflevering in de documentaire serie van Frans Bromet over opvoeding portretteert de familie Hamoen. Ned.1, 22.52-23.34u.

Panorama. Mensen die zeggen arbeidsongeschikt of langdurig ziek te zijn, kosten de Engelse staat veertien miljard pond per jaar. De regering wil daarom gaan bezuinigen op de uitkeringen, ten koste van de mensen die echt niet kunnen werken. BBC1, 23.00-23.40u.

AMUSEMENT

Moesha. Laaste aflevering van een serie over een normale zwarte familie uit de middenklasse met een tienerdochter. Dee's favoriete nichtje Charisse komt logeren en Moesha voelt zich buitengesloten. Ned.3, 19.56-20.21u.

MUZIEK

Het uur van de wolf: Portret van popzangeres Björk. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.21-0.22u.

KUNST

Dans op 3: Een uur Kylián. Drie balletten van choreograaf Jirí Kylián (Sweet Dreams, Sechs Tänze en Falling Angels) uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater voorafgegaan door een inleiding. Ned.3, 20.21-21.17u.

SPORT

Voetballen doe je zo. Portret van de Deense voetballer Michael Laudrup die in de nadagen van zijn carrière bij Ajax oogstrelend voetbal laat zien. Veronica, 21.25-22.00u.

WINTERSPELEN NAGANO

Sportjournaal (Ned.2, 18.43-18.51u.). Beelden van de Olympische Spelen. Olympische winterspelen (Ned.2, 19.00-20.00u.). Samenvatting van o.a. de eerste dag van de 500 meter schaatsen voor mannen, dertig kilometer cross country mannen, de reuzeslalom vrouwen bij het snowboarden, de afdaling mannen (combinatie, skiën) en de 15 km biatlon vrouwen. Studio NOS (23.00-23.35u.) Onder andere een historisch overzicht over de 500 meter schaatsen voor mannen. Olympische winterspelen (Ned.2, 02.00-10.00u.). Rechtstreeks verslag van de tweede dag van de 500 meter schaatsen voor mannen en beelden van de Super G vrouwen (skiën), de 5 kilometer cross country vrouwen en rodelen.

TV-FILM

Der Pirat. Duitse tv-film uit 1997 van Bernd Schadewald. Hamburg, 1968. De achttienjarige Jan en zijn broer Ludwig genieten van de mogelijkheden van de nieuwe tijd, gebruiken drugs en dealen. Als hun ouders laten merken dat ze hier helemaal niet blij mee zijn, verlaat Jan het ouderlijk huis om partner te worden van drugsdealer Cramberg. Als Cramberg opgepakt wordt, neemt Jan graag zijn positie over en pikt hij bovendien Crambergs vriendin in. Duitsl.2, 20.15-22.00u.

Lyddie (Stefan Scaini, 1996, Can./GB). Canadees-Engelse televisie-film die een waarheidsgetrouw beeld geeft van het boerenleven in Canada aan het eind van de vorige eeuw. Lyddie is de oudste dochter van een arm boerengezin met vier kinderen. Het gaat zo slecht met de boerderij dat alle gezinsleden de boerderij moeten verlaten om elders werk te zoeken. Haar doorzettingsvermogen wordt zwaar op de proef gesteld. Ned.2, 20.30-22.00u.

FILM

Love Potion No. 9 (Dale Launer, 1991, VS). Zie film-vooraf. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Captives (Angela Pope, 1994, Engeland). Voor de BBC geproduceerd speelfilmdebuut van documentairemaakster Pope biedt een als een thriller gedraaide, ongewone romance tussen gedetineerde Tim Roth en tandarts Julia Ormond. Laatstgenoemde, part-time werkzaam in een Londense gevangenis, wordt er chantabel door. Duitsl.2, 22.30-0.05u., nagesynchroniseerd.

En nagesynchroniseerd: