'Schandaal bij Japanse centrale bank'

TOKIO, 9 FEBR. Het omkopingsschandaal binnen de banksector in Japan, waarbij ook het ministerie van Financiën is betrokken, strekt zich mogelijk uit tot de centrale bank van dat land. Een aantal grote banken zouden volgens het dagblad Yomiuri Shimbun voor enkele tienduizenden guldens hoge functionarissen van de centrale bank van Japan (BoJ) in de watten hebben gelegd.

Uit interne onderzoeken van zeker vijf toonaangevende banken is gebleken dat zij de afgelopen vijf jaar BoJ-functionarissen uitgebreid hebben gefêteerd in restaurants en op golfbanen, zo onthulde de krant zaterdag. Twee centralebankmedewerkers zouden meer dan 4 miljoen yen (64.000 gulden) aan steekpenningen in de vorm van vertier hebben aangenomen.

De banken vertroetelden vooral de BoJ-functionarissen die verantwoordelijk waren voor het toewijzen van middelen die de banken nodig hebben voor hun dagelijkse gang van zaken, aldus de krant. De praktijken werden verzorgd door hoge functionarissen van de banken die op hun werkplek doorgaans de contacten met de centrale bank onderhielden. Zaterdag nam het Japanse parlement twee wetten aan die de rust in het financiële systeem moeten doen terugkeren. (Reuters)