Sanerend Hoechst: 20.000 banen weg

FRANKFURT, 9 FEBR. Het Duitse chemie- en farmacieconcern Hoechst wil flink het mes zetten in zijn personeelssterkte. Het aantal banen moet over twee jaar met 20.000 werknemers afnemen. Nu telt de onderneming in de hele wereld nog 120.000 arbeidsplaatsen.

De omzet, die nu rond 50 miljard D-mark schommelt, zal tot minder dan 40 miljard mark zakken, zo heeft bestuursvoorzittter Jürgen Dormann van Hoechst gezegd in het Duitse tijdschrift Focus.

De topman is bezig met een radicale reorganisatie van het concern, waarbij hij vele dochterbedrijven afstoot om zich te concentreren op de farmaciedivisie, Hoechst Marion Roussel (HMR).

Dormann streeft naar optimale winsten en tevreden aandeelhouders. Vorige maand demonstreerden 8.000 werknemers tegen zijn saneringsmaatregelen, die bij HMR in Duitsland honderden banen kosten. Zij vinden dat de bestuursvoorzitter zich te sterk laat leiden door de puur financiële benadering van Amerikaanse managers die veel invloed hebben bij HMR.

Dormann verwacht dat in de huidige internationale fusiegolf Hoechst de komende vijf jaar nog zelfstandig zal blijven. “Of dat ook over tien jaar nog het geval is, hangt ervan af hoe snel en hoe vaak het ons lukt baanbrekende medicijnen te ontwikkelen.” Daarvoor moet de jaaromzet van de farmacietak van nu 13 miljard mark tot tenminste 25 miljard mark omhoog. In de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung zei Dormann: “Misschien ben ik te eerlijk in mijn uitspraken, ook tegenover de werknemers. Maar aan de schijnheiligheid die overal welig tiert, doe ik niet mee.”

Het basisprobleem in Duitsland is volgens Dormann dat tien jaar lang niet genoeg is gedaan om zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen. Het ontbreekt het land aan leiding, aldus de bestuursvoorzitter.

Bij Deutsche Bank verdwijnen de komende tijd 9.000 banen in het kader van een nieuw programma ter bevordering van de efficiency. Volgens een zegsman in Frankfurt kan de afslanking vermoedelijk via natuurlijk verloop worden gerealiseerd. Nu werken nog 76.000 mensen buj de bank.(DPA)