PSV rekent al op vertrek van trainer Advocaat

DOETINCHEM, 9 FEBR. Volgens afspraak maakt Dick Advocaat pas volgende week aan het bestuur van PSV bekend of hij ingaat op een lucratieve aanbieding van Glasgow Rangers. Maar geen sterveling bij de Eindhovense club gelooft dat de Hagenaar zijn nog anderhalf jaar doorlopende contract zal uitdienen. Voorzitter Harry van Raaij heeft er in geval weinig vertrouwen in.

“Er is iets in gang gezet dat niet meer valt te stoppen”, zegt de ervaren bestuurder. In gedachten heeft Van Raaij al afscheid genomen van Advocaat. Zonder rancune. “Ik sta niet te juichen, maar ik kan hem dit niet kwalijk nemen. Over anderhalf jaar zouden onze wegen toch moeten scheiden. Dan is Advocaat vierenhalf jaar bij ons in dienst geweest en dat is voor een trainer bij een topclub best een lange periode. Daarom kan ik begrijpen dat hij nu voor zekerheid kiest. Het bestuur heeft al een scenario voor zijn opvolging klaarliggen.”

Begrip is er bij Van Raaij niet voor de handelwijze van de Rangers. “Ik vind het heel betreurenswaardig dat deze club ons niet één keer gebeld heeft over de interesse voor onze trainer. Ik zal nagaan of Glasgow Rangers zich heeft gehouden aan de regels van de UEFA. Daarna zal ik een beslissing nemen of het nodig is dat er een afkoopsom op tafel komt. Ik wil Advocaat niet te veel dwarsbomen. Hij heeft ons in een moeilijke periode uit het slop gehaald.”

Bij de verlenging van zijn contract is de oefenmeester met PSV overeengekomen dat hij tussentijds mag vertrekken als er sprake zou zijn van een aanzienlijke positieverbetering. Aanvankelijk was Glasgow Rangers daar niet toe bereid. Advocaat had wel een ontmoeting met de leiding van de Schotse club, maar hij liet na enige bedenktijd weten geen interesse te hebben. Dat maakte hij begin januari ook duidelijk aan Van Raaij die toen weleens wilde weten wat er nu eigenlijk waar was van al die geruchten. Inmiddels moeten er heel wat Schotse ponden op tafel zijn gekomen die Advocaat op andere gedachten hebben gebracht. Zowel op gebied van salaris als in toezeggingen voor investeringen in nieuwe spelers.

Afgelopen vrijdag vertelde Advocaat aan Van Raaij dat de Rangers hem alsnog een aantrekkelijk bod hebben gedaan dat hij in beraad houdt. Gisteren liet de voormalige bondscoach zich ontvallen er zelf al uit te zijn. Om rust in de tent te houden wil hij het wereldkundig maken van zijn besluit over het weekeinde heen tillen, ná de ontmoetingen tegen FC Utrecht (woensdag) en Ajax (zondag).

Hoewel Advocaat hoe dan ook het seizoen voltooit bij PSV, maakt Van Raaij zich zorgen over de prestaties van het eerste elftal. Die zouden weleens kunnen lijden onder de commotie over de leegloop die de landskampioen steeds meer parten gaat spelen. Het domino-effect begon bij assistent-trainer Rob Baan. Hij is per 1 januari in dienst getreden als technisch bestuurslid van Feyenoord. Zijn opvolger Ernie Brandts maakt woensdag bekend of hij ingaat op een aanbieding om hoofdtrainer te worden van MVV. Die kans lijkt groot. Phillip Cocu koos voor FC Barcelona en er bestaat ook buitenlandse belangstelling voor Boudewijn Zenden en Jaap Stam, gisteravond de enige goede PSV'er.

Beide spelers hebben echter nog doorlopende contracten. Zenden tot 1999 en Stam zelfs tot 2003. Van Raaij: “Vandaar dat elke club die telefonisch informeert naar Stam van mij te horen krijgt: 'Bent u geneigd over een afkoopsom te praten van vijftig miljoen gulden? Voor minder hoeft u niet te komen. Bespaart u zich de reiskosten.' Zodoende is er nog geen enkel concreet bod geweest op Stam. Maar al deze zaken komen de prestaties natuurlijk niet ten goede. Dat geldt ook voor de trip die de internationals over anderhalve week moeten maken met het Nederlandse elftal naar Florida. De spelers moeten beseffen dat PSV hun salaris betaalt. Hun hoofdtaak is PSV kampioen te maken.”

De koortsachtige activiteiten van makelaars, die voortdurend dollartekens in de ogen hebben, en de kooplust van buitenlandse clubs die door onder meer hoge tv-inkomsten kennelijk zwemmen in het geld, zullen de rust bij PSV echter op de proef blijven stellen. In eerste instantie lijkt de stap van Advocaat niet logisch. Wat moet een toptrainer als hij in de zwakke Scottish Premier Division? Gebrek aan weerstand zorgt er jaarlijks voor dat Schotse clubs niet ver komen in de Europa-Cuptoernooien. Advocaat heeft echter de ambitie na PSV in het buitenland zijn vleugels uit te slaan. In Schotland is er voor hem geen taalbarrière en de steenrijke eigenaar van de club stelt hem wellicht in staat voor tientallen miljoenen te investeren. Daarbij opgeteld een vorstelijk salaris en de keuze is eigenlijk best verklaarbaar.