Ploegentitel Burgman en Jaspers

VIERSEN, 9 FEBR. Biljarters Raimond Burgman en Dick Jaspers hebben in het Duitse Viersen het WK voor ploegen in het driebanden gewonnen. Het was de eerste keer dat een Nederlands team de wereldtitel veroverde. De twee biljarters, uitkomend onder de naam Nederland B, versloegen in de finale Spanje B met 2-0.

Jaspers bleek te sterk voor het talent Danny Sanchez: 15-7 15-12 15-6. Daarna hoefde WK-debutant Burgman zich door de zege van Jaspers volgens de reglementen slechts twee sets in te spannen tegen Xavier Minguell: 15-14 15-5. Voor Jaspers was het zijn vierde deelname in de Duitse plaats. In 1990 werd hij samen met Rini van Bracht gediskwalificeerd omdat Van Bracht ongeoorloofde reclame op zijn tenue droeg. Een jaar later eindigde hij samen met Louis Havermans als vierde, in 1993 verloor dit duo in de eindstrijd van het Duitse tweetal Rudolph/Aguirre.

Jaspers en Burgman werkten een goed toernooi af, gingen geruisloos naar de eindzege. Slechts éénmaal, in de poule tegen Portugal, wisten ze niet te winnen en speelden ze gelijk. Op dat moment was plaatsing voor de kwartfinales echter al een feit. Toch vond Jaspers het veroveren van zijn tweede wereldtitel in korte tijd geen eenvoudige opgave. “Het was linke soep, zeker in de voorronde, waar het ging om twee gewonnen setjes. Vooraf wisten we natuurlijk wel dat we een goed koppel vormden, maar om het dan ook nog eens te laten zien is lastiger.”

Een maand geleden won Jaspers voor het eerst in zijn loopbaan de wereldbeker driebanden, het officieuze WK. Ofschoon die titel veel belangrijker is, toonde de Brabander zich gisteren bijzonder verheugd met de winst in Viersen, waar hij van alle deelnemers het beste partijgemiddelde kende: 2,727. “Het blijft een WK. Altijd speciaal.” Voor Burgman was het een uitstekend debuut. De nummer zes van de wereldranglijst vond dat hij goed had gespeeld. “We gaan het zeker even vieren.”

De andere Nederlandse ploeg, met Gieskens en Martens. belandde in het eindklassement op de 23ste en één na laatste plaats. (ANP)