Philips-staf treint naar kantoortuin

Rond twintig medewerkers van Philips vertrokken vanmorgen uit Eindhoven voor hun eerste werkdag in de Amsterdamse Rembrandttoren.

EINDHOVEN / AMSTERDAM, 9 FEBR. In de eersteklas coupé van het NS-rijtuig knipperen Philipsmedewerkers is het felle licht van de camera's. Zo'n twintig van hen zijn vanmorgen rond zeven uur onder grote belangstelling uit Eindhoven vertrokken naar Amsterdam.

Ze maken deel uit van een groep van omstreeks veertig die vandaag haar eerste werkdag had in de Rembrandttoren, Philips' voorlopige nieuwe hoofdkantoor.

De Oostenrijker Gerhard Nagl, controller bij de divisie beeld en geluid (Sound & Vision) heeft gekozen voor een plaats in de tweede klas: “Hier zit je een stuk rustiger”, zegt hij. Evenals zijn collega's is Nagl in een korte sessie geïnstrueerd over de omgang met de pers. Niet te zenuwachtig doen en niet negatief praten over president Boonstra, waren de adviezen. “Je kunt me alles vragen hoor”, lacht Nagl. Hij vindt het 'wel interessant' om naar Amsterdam te gaan, maar blijft voorlopig met vrouw en kinderen in Eindhoven wonen. “Eerst maar eens kijken hoe het gaat”, zegt hij.

Personeelsmanager Henk de Kort verwacht dat honderd van de in totaal 250 'Amsterdamse' Philipsmedewerkers van en naar Eindhoven gaan pendelen. Nog eens honderd nemen een (eventueel tweede) huis in Amsterdam. Ruwweg de helft van hen is al onder dak. De overige vijftig mensen op het hoofdkantoor zijn nieuw bij Philips. “Wie vanuit Eindhoven komt reist met de trein”, weet Robert Bense van Sound & Vision. “Met de auto is het zeker niet te doen.” Bense krijgt anderhalf uur extra reistijd. “Geen probleem”, zegt hij. “We zijn hier aan reizen gewend. Het eerste vliegtuig vanuit Eindhoven vertrekt nog veel vroeger.”

De langere reis is geen verloren tijd, zo is de opvatting onder de reizigers. “Misschien gaan we in deze trein wel vergaderen”, oppert een marketingmanager. Of de kantoortijden daarmee worden bekort valt te bezien. Personeelsmanager De Kort heeft 'geadviseerd' de Intercity van iets voor zevenen te nemen. “Maar we hebben niets op schrift gesteld”, zegt hij. “Onze mensen steken voldoende tijd in hun job.”

Terug naar Eindhoven vertrekt om 17.45 een Philipstrein vanaf het Amstelstation. “Nee, niet vanaf Amsterdam Centraal”, zegt De Korte. “Dan zijn alle zitplaatsen weg.” De NS heeft heen en terug 160 plaatsen beschikbaar gemaakt. Ook andere reizigers mogen daarvan gebruik maken. Vanaf mei komt er een nieuwe dienstregeling met meer reismogelijkheden tussen Eindhoven en Amsterdam.

Bij aankomst in de Rembrandttoren beginnen de meeste medewerkers direct hun laden in te ruimen of de (meegenomen) pc te installeren. Stickers op de tafels voor vier personen geven aan wie waar moet plaatsnemen. “Kan ik al bellen?”, vraagt er een. Het antwoord is bevestigend. Philips bezet voorlopig zeven verdiepingen in de Rambrandttoren. De meeste zijn ingericht als kantoortuin. Een medewerker van Consumentenelektronica: “Dat past bij de kruisbestuiving die Boonstra wil.”