Ook al wordt hij tweede, Rintje blijft de beste

In Café Nagano in Lemmer volgden supporters van Rintje Ritsma gisteren de verrichtingen van hun schaatsende dorpsgenoot. 'Jongens, laat Wopke zien!'

LEMMER, 9 FEBR. “Zilver is ook mooi”, zegt schaatssupporter W. Diever als hij tegen elven opstapt uit Café Nagano in Lemmer. In het omgedoopte café 't Centrum was het feest niet minder groot na het zilver van dorpsgenoot Rintje Ritsma. Het bier vloeide rijkelijk, de polonaise werd ingezet en de schlager Daar aan het kleine café aan de haven werd luidkeels meegebruld.

Het met oranje vlaggetjes en balonnen versierde café zat om half acht gistermorgen al stampvol Rintje-fans. Honderden oudere en jeugdige Lemsters verzamelden zich voor een groot televisiescherm. In een rustiger hoek, met posters van “de brok energie” aan de wand en oranje schaatsmutsen aan het plafond, volgde het wat meer serieuze schaatspubliek de verrichtingen van Ritsma op drie monitoren. Onder hen leden van de Rintje Ritsma-fanclub.

Voorzitter Jaqui van Diessen uit het Brabantse Vlijmen zat om vier uur gistermorgen al met haar man in de auto op weg naar de oude Friese vissersplaats. Ze stuurde haar favoriet vanmorgen nog een geluksfax. “Voor ons ben en blijf je de beste”.

Als om kwart over acht de eerste rechtstreekse beelden van Ritsma uit Nagano op het scherm verschijnen, kijkt ze verschrikt op haar horloge. “Loopt de video al”, vraagt ze aan haar buurvrouw en medefanclublid. “O, gelukkig.” Als Rintje na Veldkamp in de baan komt, kijkt ze gespannen naar het beeldscherm. “Ja, hij heeft zijn nieuwe Vikings aan!”. “Jongens, laat Wopke zien!”, levert ze kritiek op de Japanse beeldregie. “Dan weten wij genoeg.”

“Haal alles uit de kast”, moedigt ze hem aan. “Laatste ronde Rintje. Ja, hij haalt het”, gilt ze. Ze slaat haar handen geregeld voor haar mond. Als de tijd van 6.28.24 in beeld verschijnt, steekt ze haar beide duimen in de lucht. Daarna valt ze haar man en buurvrouw gelukzalig in de armen. “Vandaag stuur ik hem weer een felicitatie per fax”, jubelt ze. “Ik ben zo blij, dit is werelds!”

Romme zal niet meer aan de tijd van Ritsma komen, voorspelt ze. “Die rijdt nooit een vlakke race en is bovendien minder ervaren dan Ritsma.” Tijdens de gouden rit van Romme zit de buurman van Ritsma, Jan Jelle de Jong, naar het beeld te staren: “Hij pakt hem. Dit wordt een wereldrecord, verschrikkelijk”, weet hij.

Schaatsarbiter De Jong zag Romme als junior en gewestelijk rijder de complete Jong Oranjeploeg naar huis rijden. “Hij is veertien seconden sneller dan het oude wereldrecord van Koss!”, roept hij naar ieder die het horen wil.

Jaqui van Diessen volgt de rit van Romme met het zweet in haar handen. Na afloop heeft ze “gemengde gevoelens”. “Dit is jammer voor Rintje, maar klasse van Gianni. Voor zo'n prestatie kun je alleen maar diep respect hebben.” Een troost is dat het verschil zes seconden was. “Had het één seconde gescheeld, dan was ik teleurgestelder.”

Haar man, na de race van Romme: “Onvoorstelbaar, onvoorstelbaar. Nou ja, 't blijft een Brabander.” Zijn vrouw is niet bang dat een gouden plak voor Ritsma een Olympische droom zal blijven. “Donderdag op de 1.500 meter wint hij goud”, klinkt het vastberaden. “Op die afstand is hij tenslotte wereldrecordhouder. Hij is er meer klaar voor dan ooit. Rintje is de beste.”