Nieuw geweld tegen Chinese Indonesiërs

JAKARTA, 9 FEBR. Op het Indonesische eiland Flores heeft gisteren en vandaag een menigte van meer dan duizend mensen uit protest tegen sterk verhoogde voedselprijzen tientallen winkels van etnische Chinezen platgebrand.Ruim twintig etnische Chinezen zochten vanmorgen hun toevlucht in het politiebureau van de stad Ende, toen een menigte van meer dan duizend mensen voor de tweede achtereenvolgende dag aan het plunderen sloeg.

Volgens een politiewoordvoerder hebben de plunderaars uit protest tegen de sterk verhoogde prijzen van eerste levensbehoeften gisteren 21 winkels van etnische Chinezen platgebrand, terwijl ook auto's en motorfietsen werden vernield. Ende is met 66.000 inwoners de grootste stad van het oostelijk van Java gelegen Flores.

Een politiewoordvoerder verklaarde vanochtend dat een paar honderd man veiligheidstroepen, onder wie 60 mensen van de mobiele brigade uit Jakarta, bezig waren de menigte onder controle te brengen. De politie zou verder verschillende gebouwen in Ende, waaronder de staatsopslagplaats voor rijst, bewaken.

De rellen op Flores volgen op een serie gelijksoortige geweldsuitbarstingen in verschillende delen van Indonesië, dat de ergste financiële crisis in dertig jaar doormaakt. Hierdoor loopt het werkloosheidscijfer snel op, terwijl prijzen voor voedsel en andere eerste levensbehoeften sterk zijn gestegen. Zaterdag werden ook in de stad Bima op het ten westen van Flores gelegen Sumbawa veel winkels van etnische Chinezen in de as gelegd.

De etnische Chinezen maken volgens schattingen drie tot vier procent uit van de ruim 200 miljoen inwoners van Indonesië, maar deze minderheid vormt bijna overal de middenstand met als gevolg dat de Chinezen regelmatig het doelwit vormen van protesten tegen prijsstijgingen. Zo werden vorige maand Chinese winkels in Oost- en Midden-Java en in Zuid- en Midden-Sulawesi door het woedende publiek bestormd.

Tot nu toe hebben zich dergelijke ongeregeldheden niet voorgedaan in de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar circa 10.000 militairen afgelopen zaterdag relbestrijdingsoefeningen hielden. De chef-staf van de strijdkrachten, generaal Feisal Tanjung, waarschuwde bij die gelegenheid dat 25.000 manschappen van leger en politie “hard zullen optreden” om de bijeenkomst van het Volkscongres in maart te beveiligen. Bij die gelegenheid zal president Soeharto naar verwachting voor een zevende termijn van vijf jaar worden herbenoemd. Soeharto zelf beschuldigde vandaag lokale media ervan geruchten te verspreiden die rellen uitlokken. Volgens de president, die een toespraak hield ter gelegenheid van de Nationale Dag van de Pers, zijn de media “duidelijk betrokken bij het creëren van een situatie die de ontwikkeling van de economie schaadt”.