Nedlloyd koopt Britse Blue Star

ROTTERDAM, 9 FEBR. Scheep- vaartconcern P&O Nedlloyd neemt de Britse containerrederij Blue Star Line over. Met de koop is een bedrag gemoeid van 60 miljoen pond, ongeveer 200 miljoen gulden.

Volgens algemeen directeur Tim Harris versterkt deze acquisitie de positie van P&O Nedlloyd in Australië, Nieuw Zeeland, het Verre Oosten en Noord-Amerika. De Brits-Nederlandse rederij verwacht tevens een aanzienlijke kostenbesparing.

Blue Star Line, met een omzet in 1997 van 300 miljoen dollar, vervoert hoofdzakelijk bevroren en gekoelde lading. De Britse rederij heeft vijftien schepen in de vaart die vorig jaar 186.000 containers vervoerden. Het vervoer van koelcontainers is in het internationale containervervoer het meest lucratief.

Analisten menen dat P&O Nedlloyd via verdere schaalvergroting probeert te ontkomen aan de dalende marges in het containervervoer, waar de prijzen al jaren onder druk staan.

Anderhalf jaar geleden heeft Nedlloyd zijn containervervoer gebundeld met de Britse rederij P&O. Deze vijftig procent joint venture is zelfstandig gemaakt van het moederconcern. P&O Nedlloyd verdiende de eerste maanden van 1997 niet meer dan een miljoen gulden netto. Het bedrijf komt op 19 maart met jaarcijfers.