NEDERLAND

Composers' Voice Highlights: Paul Termos (CV 60), Guus Janssen (CV 61), Ed Spanjaard conducts Robert Heppener (CV 62). Julius Röntgen: Pianoconcerten. Folke Nauta (piano) en Orkest van het Oosten o.l.v. Jurjen Hempel (CV 64), Joep Franssens: Echo's, Phasing, Sanctus. (CV 65)

De Nederlandse muziekgeschiedschrijving is verrijkt met verschillende boeken waarin organisaties hun historie schetsen. In 1995 beschreef Peter Peters een halve eeuw Gaudeamus (in: Eeuwige jeugd), daarna herinnerden de ensembles voor nieuwe muziek eraan dat ze in een kwart eeuw waren uitgegroeid tot een niet weg te denken deel van het Nederlandse muziekleven (Ssst!) en onlangs legde Donemus vast hoe het zich de afgelopen vijftig jaar 'tussen componisten en publiek' heeft begeven (Een groot oeuvre).

Uit het handzame boekje blijkt dat Donemus, het documentatiecentrum voor Nederlandse muziek, zich vooral in de jaren negentig heeft gemoderniseerd tot een professionele uitgever en promotor voor hedendaagse Nederlandse muziek. Ook het cd-beleid is sindsdien verbeterd. Geen hap-snap opnamen met platen waarop allerlei componisten bij elkaar zijn gezet, maar een reeks met 'Composers' Voice Highlights' waarin de belangrijkste componisten van dit moment worden gepresenteerd. In die reeks verschenen recent cd's met muziek van Paul Termos, Robert Heppener (waaronder het fraaie, uitgekiende Boog) en Guus Janssen (met ondermeer Streepjes, een van de verrassendste strijkkwartetten van de laatste decennia).

Vanwege het jubileum komt Donemus ook nog met een serie waarin een Nederlands orkest de gelegenheid krijgt zich te presenteren met werk van Nederlandse componisten. Zo speelt pianist Folke Nauta bij het Orkest van het Oosten pianoconcerten van Julius Röntgen en het Nederlands Ballet Orkest stukken van Joep Franssens. Presentatie, opnamen en meestal ook de uitvoeringen voor de cd's van Donemus zijn de laatste jaren alleen maar beter geworden. Het zij weer eens vermeld dat deze muziek niet onderdoet voor die van buitenlandse collega's.