MISSY ELLIOTT

Missy 'Misdemeanor' Elliott. Supa Dupa Fly (Warner 7559-62062)

Missy 'Misdemeanor' Elliott was eigenlijk al bekend voordat ze nog maar een noot had gezongen. Als songschrijfster stond ze in de Amerikaanse hitparade met nummers die werden gezongen door r & b-sterren als Ginuwine, Jodeci en Aaliyah. Nu heeft ze zelf een hit, haar single Sock It 2 Me en is haar debuut-cd verschenen, Supa Dupa Fly.

Al presenteert deze rapster uit Portsmouth, Virginia zich uiterlijk op dezelfde manier als haar collega's - sportschoenen, trainingspak, grote gouden sieraden - ze klinkt anders. Want Missy Elliott heeft van sloomheid een kwaliteit gemaakt. Niet alleen haar zwoele manier van rappen is onderuitgezakt, ook de instrumentatie is langzaam, en prettig ouderwets in de beats die bijna versleten klinken. De rest van de muziek bestaat eigenlijk uitsluitend uit ritmische accenten; gitaar, synthesizers, blieps en bloeps doen allemaal mee aan de olifantsdans van Missy Elliott.

Supa Dupa Fly blinkt niet uit in melodische variatie. Maar dankzij de overvloed aan 'ritme' hoeft dat ook niet, door Elliotts ingehouden stijl krijgt de minste melodische variatie al groot effect.