Laudrups slepende beweging imponeert

WAALWIJK, 9 FEBR. Het voetbal in de Langstraat is gisteren verrijkt met de slepende beweging van een Deense veteraan. Michael Laudrup kwam op bezoek in Waalwijk en toonde zijn specialiteit aan de weinig verwende supporters van RKC. Hij versnelde met de bal aan de voet, met de kousen half afgezakt, bij voorkeur vanaf de linkerkant. Hij ontweek de slidings en behield het overzicht. Hij miste een paar grote kansen, maar hij maakte ook drie doelpunten. Hij hielp Ajax aan een simpele 5-1 zege.

Laudrup moest even nadenken, toen hem werd gevraagd wanneer hij eerder drie keer had gescoord. “Eén keer met het Deense elftal en één keer met Barcelona”, klonk het aarzelend. Laudrup is nooit een koele afmaker geweest. Hij is een voetballer die schoonheid laat prevaleren boven doelgerichtheid. Na zestien jaar internationaal topvoetbal is de versnelling enigszins vertraagd, maar tegen een zwakke tegenstander als RKC is zijn leeftijd geen beletsel.

De 33-jarige Laudrup stond bekend als een klassieke, aanvallende middenvelder. Hij verdeelde het spel en maakte gebruik van zijn snelheid aan de bal. Bij Ajax speelt hij dit seizoen voor het eerst als linksbuiten. Tegen RKC bleek eens temeer dat het spelsysteem van de Amsterdammers aan frivoliteit heeft gewonnen. Laudrup wisselde regelmatig van positie met centrumspits Arveladze. Laudrup is zeer te spreken over de wisselwerking in de aanval. “Soms moet je naar alternatieven zoeken als het systeem te statisch is. Anders krijgen de verdedigers het te gemakkelijk.”

De defensie van RKC werd tureluurs van de balcirculatie en de positiewisselingen bij Ajax. Laudrup speelde rechtsback Kuiper de bal in de eerste helft op vernederende wijze door de benen. Eén keer beging de onervaren verdediger een overtreding tegen de gelouterde aanvaller, die in zijn Spaanse voetbalperiode regelmatig kermend van de pijn ter aarde stortte maar in Nederland verschoond blijft van grove aanslagen op zijn ledematen. Het slappe verweer van Kuiper was kenmerkend voor de zwakke tegenstand van RKC. De club van trainer Boeve moest zich tevreden stellen met een frommeldoelpunt van invaller Van der Leegte. Hij scoorde bij een 3-0 achterstand, toen de Deense one-man-show zijn climax naderde.

Na Brönby, Lazio, Juventus, Barcelona, Real Madrid en het Japanse Vissel Kobe krijgt Laudrup bij Ajax de kans om zijn indrukwekkende loopbaan een passend vervolg te geven. Hij wordt dit seizoen minder fel gedekt dan in zijn Italiaanse of Spaanse gloriejaren. Tegelijkertijd staat hij in Nederland meer in de schijnwerpers dan in Denemarken, waar hij volgens sommige persberichten met pensioen zal gaan. Laudrup ontkende gisteren deze geruchten. “Het is grote onzin. Ik heb nog een paar maanden om te beslissen waar ik volgend jaar voetbal.”

Laudrup ontkende ook dat de mogelijke komst van zijn jongere broer van invloed is op zijn besluit. Brian Laudrup speelt nu bij Glasgow Rangers. Hij staat in de belangstelling van minstens tien topclubs, waaronder Ajax. Het verhaal gaat dat de broers volgend seizoen bij Ajax herenigd worden. “Ik weet niet waar hij gaat spelen en ik weet niet waar ik ga spelen”, klonk het gisteren uit de mond van Michael Laudrup.

Of hij zijn contract verlengt, is mede afhankelijk van zijn breekbare gestel. Door de lange winterstop is zijn lichaam goed hersteld, maar nieuwe tegenslag lijkt onafwendbaar. Afgelopen najaar raakte Laudrup geblesseerd aan de achillespees. Hij bleef zes weken aan de kant en had vervolgens veel moeite om zijn oude ritme te hervinden. Deze ouderdomskwaal is volgens hersteltrainer Haarms te verhelpen door een uitgekiend programma. “Hij hoeft in plaats van zeven keer nog maar zes keer te trainen. Zonder dat hij de kantjes ervan afloopt, want daarvoor is deze wereldgozer veel te veel professional.”

Laudrup werd vorig jaar bij Ajax herenigd met zijn landgenoot Olsen, met wie hij in de jaren tachtig furore maakte in het Deense elftal. De huidige trainer hield vertrouwen in hem, ook toen hij voor de winterstop een paar mindere wedstrijden had. “Ik hoorde stemmen dat hij te oud zou zijn, maar Michael heeft vandaag aangetoond dat hij nog steeds een goede voetballer is. Niet alleen door zijn drie goals, maar ook door de manier waarop hij scoorde”, zei Olsen.

De eerste treffer van Laudrup was de mooiste, hoewel de meeste RKC'ers een overtreding hadden waargenomen voordat Laudrup de bal in de bovenhoek schoot. “Hoe kan een speler als Laudrup nu een overtreding maken”, reageerde Olsen op de beschuldiging van zijn collega Boeve. Deze voormalige Ajacied was het ook niet eens met de uitsluiting van zijn topscorer Nielsen, die na twee gele kaarten vroegtijdig van het veld moest.

Het tweede doelpunt van Laudrup was eveneens van aparte klasse. Hij maakte een schijnbeweging en wisselde van standbeen, om de bal vervolgens met een droge knal tegen het net te schieten. Zijn derde treffer was mede te danken aan een slimme hakbal van Gorré, die zijn ploeggenoot in kansrijke positie bracht. Met de binnenkant van de voet plaatste Laudrup de bal in de uiterste hoek. De vijfde en laatste treffer van Ajax kwam op naam van Babangida, maar Laudrup stond aan de basis van de aanval. Hij lepelde de bal met effect in de voeten van Sier. Deze invaller bood Babangida vervolgens een nauwelijks te missen kans.

De mooiste goal kwam overigens op naam van Arveladze. Hij hielp Ajax in de beginfase aan een voorsprong. De Georgiër volleerde de bal na een voorzet van Blind vanuit een moeilijke hoek in de kruising. Enkele waarnemers op de tribune vergeleken het doelpunt met Van Bastens wondergoal in de EK-finale in 1988. Door de gebrekkige entourage, de ontbrekende spanning en de buitenlandse inbreng zal de treffer van Arveladze vermoedelijk sneller in de vergetelheid raken.

    • Jaap Bloembergen