LAMEIRINHAS

Lameirinhas: Vida Vida (Topkapi 537 4402). Distr. Polygram.

Dat een musicus van vele markten thuis is, wordt niet altijd in zijn voordeel uitgelegd: 'vlees noch vis', gebrek aan 'gezicht' of zelfs 'karakter'. De in Portugal geboren zanger/gitarist Fernando Lameirinhas (1944), al veertig jaar in ons land, manifesteerde zich in vele stijlen, van rock tot jazz, maar keert steeds meer terug naar zijn eigen oerbron: het melodieuze Portugese 'chanson'.

Van 'pure' fado is geen sprake, maar de meeste stukken op Vida Vida, bijna allemaal van Lameirinhas, bevatten genoeg saudade en tristesse om de luisteraar ermee te verzoenen dat ongeluk het normale menselijke lot is. Mede dankzij leadgitarist Leonardo Amuedo en rietblazer Paul Stocker is het gemiddelde hoog. De titelsong zorgt voor kippenvel maar dat geldt ook voor O Grito en Bandeira met op mondharmonica Henny Vrienten.

De laatste bracht Lameirinhas er toe de reggae Rosa op te nemen in twee versies: één Portugese en één tevens in het Nederlands. Doorslaggevend, als bij alle vocale cd's, is uiteraard wat de stem teweegbrengt. Wie bij het openingsnummer 'ja' zegt is gelijk met Fernando Lameirinhas getrouwd en daarmee ook met zijn 'broertje' Antonio die als altijd de akoestische basgitaar bespeelt.