Koersen Vendex en KBB omhoog door overname

AMSTERDAM, 9 FEBR. Op de Amsterdamse effectenbeurs heeft het nieuws van de overname van KBB door Vendex voor hogere koersen gezorgd. De koers van KBB explodeerde met ruim 13 procent. De aandelen Vendex werden 11,45 procent meer waard.

AMSTERDAM Door de overname, die voor het begin van de beurshandel werd gemeld, stond de effectenbeurs vanmorgen in het teken van de detailhandel. De koers van Vendex steeg met 13 gulden naar 126,50 gulden. KBB steeg op het hoogtepunt van de ochtend met 17 gulden naar 145 gulden. Later daalde de koers naar 142,50 gulden. De AEX-index, waar deze fondsen niet in meewegen, steeg 5,74 punten naar 977,73 punten.

“KBB en Vendex hebben hun plan goed geheim gehouden”, zegt een medewerker van Brom/Glasberger Specialists, het hoekmansbedrijf voor KBB. “Er circuleerden wel geruchten op de beursvloer dat er iets te gebeuren stond tussen Vendex en KBB. Maar er wordt hier zo veel gepraat. Als het bericht dan officieel naar buiten komt is het toch een verrassing.” Het aandeel opende direct 16 gulden hoger. Op de beurs gingen circa 70.000 aandelen om, wat niet echt spectaculair is. Het waren voornamelijk institutionele beleggers die de aandelen opkochten. De stukken werden aangeboden nadat, door de koersstijging, zogenaamde limietorders werden uitgevoerd. Beleggers spreken af dat commissionairs hun aandelen verkopen tegen een vooraf vastgestelde koers.

Behalve moederbedrijf Vendex zelf profiteerde ook uitzend- en schoonmaakdochter Vedior van het overnamenieuws. De koers van dit fonds steeg 1,50 gulden (3,4 procent) naar 45,60 gulden.

Ook Ahold behoorde in de verder vriendelijke gestemde markt tot de voorzichtige stijgers. De eindelijk van de grond gekomen bonuskaart voor de klanten van Albert Heijn werd met argusogen bekeken. “Je kunt je afvragen wat deze kortingskaart betekent voor de marges”, aldus een handelaar op het Damrak. Ahold steeg twee dubbeltjes naar 56,30.

Het Damrak trok de stijgende lijn van vrijdag vanochtend gewoon door, hoewel de omzetten buiten die in Vendex en KBB “niet spectaculair” waren. Het sentiment werd gedragen door de winst die op de Amerikaanse beurs werd gerealiseerd en door de weer hogere dollar. De Amerikaanse munteenheid steeg naar 2,0402 gulden tegen een slotkoers van 2,0215 afgelopen vrijdag.

TOKIO De belangrijkste effectenbeurzen in het Verre Oosten sloten hoger. In Tokio steeg de Nikkei-index met 164,94 punten (bijna 1 procent) tot 17.205,00. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een flinke winst van 3,7 procent.