Jordan schittert, Smits valt goed in

ROTTERDAM, 9 FEBR. Rik Smits mocht vannacht in New York zowaar even invallen in de All-Starwedstrijd van het NBA-basketbal. De Nederlander maakte een van de meest spectaculaire acties van de avond. Hij speelde op fraaie wijze achter zijn rug om ploeggenoot Jayson Williams aan. “Dat heb ik hem het hele seizoen nog niet zien doen”, zei voormalig topspeler Larry Bird, de coach van Smits bij de Indiana Pacers.

De ploeg van Smits, bestaande uit spelers uit het oosten, won met 135-114 van de collega's uit het westen. Michael Jordan was de grote man in het winnende team. Zijn meespelen was lang onzeker geweest wegens griep. Uiteindelijk zette Jordan het Madison Square Garden op zijn kop. Fit of niet, hij maakte in het half uur dat hij meedeed 23 punten, gaf acht assists en pakte zes rebounds. Na afloop werd Jordan tot meest waardevolle speler uitgeroepen. Het was de derde keer dat hem die eer ten deel viel.

Jordan zei dat hij niet had verwacht beste speler te worden. “Ik heb drie dagen in bed gelegen”, vertelde de 34-jarige speler die vijf keer kampioen werd in zijn dertien jaar in de NBA. Jordan heeft aangekondigd met basketbal te zullen stoppen als zijn coach bij de Chicago Bulls, Phil Jackson, geen nieuw contract krijgt aangeboden.

Het gala in New York was een mix tussen show en sport. Er waren muzikale optredens, Paul Simon zong het volkslied en er zaten veel bekende sterren op de tribune, zoals filmster Jack Nicholson, zanger Prince, zangeres Madonna en voormalig bokswereldkampioenen Mike Tyson en Mohammed Ali. De basketbal-tweedaagse was zaterdag begonnen. Jeff Hornacek, de 34-jarige veteraan van de Utah Jazz, won het schieten van driepunters. Hij versloeg Mavericks-schutter Davis in de finale (16-10).

Een 40-jarige fan van de New York Knicks mocht één keer vanaf de middenlijn aanleggen voor één miljoen dollar. De bal stuiterde traag over de ring en viel er naast.