Jan Michiel Hessels (Vendex): 'Een strategische tweesprong'

ROTTERDAM, 9 FEBR. De warenhuizen van Vroom & Dreesmann lieten in 1997 voor het eerst sinds jaren weer een stijging van de omzet zien. 'Een trendbreuk', verkondigde Vendex-bestuursvoorzitter Jan Michiel Hessels met enige trots bij de bekendmaking van de jaarcijfers. De saneringen waarmee hij sinds zijn aantreden in 1990 was begonnen, leken vrucht af te werpen.

Dat de warenhuizen de grootste problemen achter de rug hebben, bood Hessels de gelegenheid om vooruit te kijken. Het 110 jaar oude concern stond volgens hem voor 'een strategische tweesprong'. Vanochtend heeft hij met de overname van KBB blijkbaar de keuze gemaakt.

Opvallend, want in het najaar van 1996 gooide Hessels de handdoek in de ring toen hij bekendmaakte zijn belang van 36 procent in KBB te verkopen. Aan delangdurigste overnamestrijd uit de geschiedenis, ingezet door Anton Dreesmann zelf, leek hij een einde te hebben gemaakt.

De geboren Hagenaar trok vervolgens zijn eigen plan door het Vendex-concern te splitsen, in een detailhandelspoot en in een uitzend- en schoonmaakpoot (Vedior). Met deze stap zette Hessels de toon in de discussie over het splitsen van ondernemingen. In 1996 liet hij ook al zien een neusje voor trends te hebben, toen hij aankondigde om eigen aandelen in te kopen, waardoor de beurskoers een flinke impuls kreeg. Inmiddels hebben meerdere bedrijven aangekondigd dezelfde plannen te hebben.

Hessels studeerde rechten in Leiden. Na dienstverbanden bij Overseas Development Bank in Genève en het bureau McKinsey werd hij in 1973 directeur financiële zaken bij het chemieconcern Akzo. In 1977 volgde de benoeming tot president van Akzo in Brazilië en van de moedermaatschappij van de Braziliaanse en Argentijnse belangen van Akzo. In 1982 werd hij vice-president van Akzona, de chemische tak van Akzo in de VS.

In 1985 stapte Hessels over van de chemie en de farmacie naar de internationale handel in agro-industriële producten. De nu 55-jarige Hessels werd in dat jaar president-directeur van Deli Universal. Na vijf jaar volgde de overstap naar de hoofddirectie van Vendex. Sinds 1991 is hij ook voorzitter van de Raad Nederlandse Detailhandel.